Stol

Sporo pečen svinjski but

Ovaj se but peče 6 sati, no vrijedi truda.

2 min

Još jedan recept Jamieja Olivera. Jako volim recepte koji koriste pećnicu i zahtijevaju dugo pečenje na niskim temperaturama. Sporo pečen znači – pečen 6 sati. Izvorni recept koristi svinjsku lopaticu, no ja pripremam but. Priprema je doista jednostavna i, osim malo pažnje oko vremena pečenja, ne zahtijeva gotovo nikakav trud.

But uvijek ispadne izvrstan, ali važno je imati kvalitetan komad mesa s dovoljno masnoće. Korica je uvijek hrskava, a meso mekano. Ovo je jelo najbolje pripremiti s krumpirom, kojeg dodajem nakon prvih pola sata. Krumpiri se tada dugo peku na niskoj temperaturi, upijajući svinjsku mast. Iako takvi masni krumpiri nisu idealni za glikemijski indeks, nevjerojatno su ukusni. Naravno, ako pazite na prehranu, but možete ispeći i s drugim vrstama povrća.

Vrijeme kuhanja:

6 sati (plus malo vremena da odstoji)

Broj ljudi:

6

Vrsta prehrane:

Bezglutenska

Sastojci:

  • 2 – 3 kg svinjskog buta, s kosti i kožom
  • Krupna sol
  • Papar
  • 2 kg krumpira ili nekog drugog povrća

Metoda:

01

Izvadite svinjetinu iz hladnjaka sat vremena prije nego što je planirate kuhati kako bi dosegla sobnu temperaturu.
Zagrijte pećnicu na 220°C.

02

Stavite svinjetinu na čistu radnu površinu s kožom okrenutom prema gore. Uzmite mali oštar nož i zarežite kožu u razmacima od otprilike 1 cm, prolazeći kroz masnoću, ali pazite da ne zarežete meso.

03

Utrljajte krupnu morsku sol u sve zareze koje ste napravili, lagano razmičući kožu ako je potrebno. Otresite višak soli s površine, a zatim okrenite svinjetinu. Donju stranu mesa pospite prstohvatima soli i crnog papra.

04

Stavite svinjetinu, s kožom prema gore, u posudu za pečenje i pecite 30 minuta, ili dok koža ne počne lagano puhati i postajati hrskava. U tom trenutku smanjite temperaturu na 170°C, pokrijte svinjetinu dvostrukim slojem aluminijske folije, vratite u pećnicu i pecite još 4 i pol sata.

05

Izvadite svinjetinu iz pećnice, maknite foliju i zalijte meso masnoćom s dna posude. Pažljivo je premjestite na dasku, a višak masnoće, osim dvije žlice, prelijte u staklenku i spremite u hladnjak za buduće kuhanje.

06

Vratite svinjetinu natrag u pećnicu, ovaj put bez folije, te pecite još 1 sat, ili dok meso ne postane iznimno mekano i sočno. Za hrskavu kožicu zapecite na kraju meso s gornjim roštiljem na 240°C

* Ostavite meso da odleži 15 minuta i onda rastavite vilicama.