Stol

Paprike Julienne

Ovo jelo je najbolja moguća kombinacija truda i rezultata.

2 min

U svakodnevnom planiranju obroka uvijek sam u potrazi za jelima koja s malo truda i rada daju puno rezultata (kad bi to barem bilo moguće i u drugim sferama života!). Ove paprike su pravi šampion takvih jela. Naravno, svaka će se kuharica nasmijati i reći da za ovakva jela recepti uopće nisu potrebni. No, meni jesu, jer me podsjećaju da u hladnjaku uvijek držim teglicu s pečenim paprikama. “Julienne” sam dodala samo kako ih ne bih nazvala pečene paprike (a i zato što ih doista režem na julienne trakice).

Paprike moraju biti što sočnije i deblje, naravno. Najviše volim crvene. Moraju biti dovoljno pečene i parene, inače je teško skinuti kožicu. Također, moraju biti vrlo pažljivo očišćene (morate biti precizni sa sjemenkama) kako bi djelovale raskošno. Nakon toga možete ih poslužiti sa svime i svačime. Kod nas doma najčešće idu u paru sa sirevima poput skute, fete ili mozzarelle. Probajte, divna kombinacija u koju ćete se zaljubiti!

Vrijeme kuhanja:

45 minuta

Broj ljudi:

Za jednu teglicu (tri do četiri obroka, ovisno koliko ste štedljivi)

Vrsta prehrane:

Vegetarijanska

Sastojci:

  • 4 sočne crvene paprike
  • Maslinovo ulje
  • Aceto balsamico
  • Chilli papričica ili jedan češanj češnjaka (ne oboje)

Metoda:

01

Operite i osušite paprike.

02

Stavite paprike na lim za pečenje i pecite ih u pećnici na visokoj temperaturi (oko 220°C) dok se kožica ne počne crniti (dva puta po 20 minuta). Ovo možete napraviti i na otvorenoj vatri na roštilju ili štednjaku, okrećući paprike redovito kako bi se ravnomjerno ispekle.

03

Nakon pečenja, odmah stavite paprike u zdjelu i pokrijte ih plastičnom folijom ili ih stavite u zatvorenu posudu. To će će olakšati uklanjanje kožice.

04

Nakon 15-20 minuta parenja, ogulite crnu kožicu s paprika. Odsijecite peteljke i uklonite sjemenke te unutarnje membrane paprika. Narežite oguljene paprike na trakice.

05

Pomiješajte maslinovo ulje, aceto, češnjak, sol i papar. Stavite nekoliko trakica paprike u staklenku, dodajte malo češnjaka i začina te prelijte marinadom. Osigurajte da su paprike potpuno prekrivene uljem, a zatim dobro zatvorite staklenku. Ostavite da se paprike mariniraju barem 24 sata u hladnjaku. 

*

Poslužite sa sirevima, mesom ili na salati.