
U svakodnevnom planiranju obroka uvijek sam u potrazi za jelima koja s malo truda i rada daju puno rezultata (kad bi to barem bilo moguće i u drugim sferama života!). Ove paprike su pravi šampion takvih jela. Naravno, svaka će se kuharica nasmijati i reći da za ovakva jela recepti uopće nisu potrebni. No, meni jesu, jer me podsjećaju da u hladnjaku uvijek držim teglicu s pečenim paprikama. “Julienne” sam dodala samo kako ih ne bih nazvala pečene paprike (a i zato što ih doista režem na julienne trakice).
Paprike moraju biti što sočnije i deblje, naravno. Najviše volim crvene. Moraju biti dovoljno pečene i parene, inače je teško skinuti kožicu. Također, moraju biti vrlo pažljivo očišćene (morate biti precizni sa sjemenkama) kako bi djelovale raskošno. Nakon toga možete ih poslužiti sa svime i svačime. Kod nas doma najčešće idu u paru sa sirevima poput skute, fete ili mozzarelle. Probajte, divna kombinacija u koju ćete se zaljubiti!
Vrijeme kuhanja:
45 minuta
Broj ljudi:
Za jednu teglicu (tri do četiri obroka, ovisno koliko ste štedljivi)
Vrsta prehrane:
Vegetarijanska
Sastojci:
- 4 sočne crvene paprike
- Maslinovo ulje
- Aceto balsamico
- Chilli papričica ili jedan češanj češnjaka (ne oboje)
Metoda:
01
Operite i osušite paprike.
02
Stavite paprike na lim za pečenje i pecite ih u pećnici na visokoj temperaturi (oko 220°C) dok se kožica ne počne crniti (dva puta po 20 minuta). Ovo možete napraviti i na otvorenoj vatri na roštilju ili štednjaku, okrećući paprike redovito kako bi se ravnomjerno ispekle.
03
Nakon pečenja, odmah stavite paprike u zdjelu i pokrijte ih plastičnom folijom ili ih stavite u zatvorenu posudu. To će će olakšati uklanjanje kožice.
04
Nakon 15-20 minuta parenja, ogulite crnu kožicu s paprika. Odsijecite peteljke i uklonite sjemenke te unutarnje membrane paprika. Narežite oguljene paprike na trakice.
05
Pomiješajte maslinovo ulje, aceto, češnjak, sol i papar. Stavite nekoliko trakica paprike u staklenku, dodajte malo češnjaka i začina te prelijte marinadom. Osigurajte da su paprike potpuno prekrivene uljem, a zatim dobro zatvorite staklenku. Ostavite da se paprike mariniraju barem 24 sata u hladnjaku.
*
Poslužite sa sirevima, mesom ili na salati.