Jako volim pečenu patku, kao i svi u mojoj obitelji. No, patku nije lako ispeći. Isprobala sam razne pristupe, spore i brze, s marinadom i bez nje, i moram priznati da me svaka patka na kraju izmori. Kada smo otkrili da na tržnici sada već redovito možemo kupiti samo pačja prsa, otvorile su se nove mogućnosti. Mučilo me kako ih ne isušiti i prepeći, odnosno kako postići onu savršeno ružičastu sredinu. Onda sam naišla na jedan kratak video Gordona Ramsayja i to je bilo to. Jednostavno, brzo i jako fino.
Vrijeme kuhanja:
20 minuta
Broj ljudi:
Za četvero
Vrsta prehrane:
Klasični proteini
Sastojci:
- Polovica pačjih prsa po osobi
- Sol
- Papar
Metoda:
01
Prvo je potrebno pačja prsa posoliti i popapriti s obje strane. Sol pomaže da koža postane hrskava tijekom kuhanja. Zatim zagrijte pećnicu na 200 °C.
02
Započnite kuhanje tako da prsa stavite u hladnu tavu s kožom prema dolje, bez dodavanja ulja. Zagrijavajte tavu na srednje jakoj vatri. Kako se tava grije, masnoća iz kože će se polako otapati, čineći kožu zlatnosmeđom i hrskavom.
03
Ovaj proces traje nekoliko minuta. Kad je koža zapečena, okrenite prsa i kratko zapecite drugu stranu, dovoljno da meso dobije laganu boju.
04
Tavu s pačjim prsima stavite u pećnicu, kožom prema dolje, i pecite 6–8 minuta. Nakon pečenja izvadite prsa iz pećnice i lagano pritisnite prstima kako biste provjerili jesu li gotova. Meso bi trebalo biti elastično i blago ružičasto u sredini.
05
Prsa je važno ostaviti da odstoje nekoliko minuta nakon što ih izvadite iz tave. To omogućuje da se sokovi ravnomjerno rasporede po mesu. Na kraju ih narežite na kriške i poslužite..