Usprkos tome da se u Zagrebu mogu sve češće kupiti različite vrste zanimljivog kruha, gotovo je nemoguće dobiti kruh bez ugljikohidrata (je li to onda uopće kruh?). U svojoj potrazi za idealnom prehranom naišla sam i na Sarah Gottfried koja promovira prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata prvenstveno radi regulacije hormona. U jednoj od svojih knjiga nudi recept za tahini kruh koji mi se činio zanimljiv. Otkad sam ga prvi puta probala prije dvije godine, pečem ga svaki tjedan. Tahini (pasta od sezama) izvrstan je izvor proteina, i odličan je izbor zbog omjera masti, proteina i ugljikohidrata. Tahini kruh je odličan i spašava moja jutra.
Vrijeme kuhanja:
30 minuta
Broj ljudi:
Za 4!
Vrsta prehrane:
Lo carb
Sastojci:
- 1 ½ šalice tahinija
- 4 jaja
- 1 ½ žlice jabučnog octa
- ½ žličice sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 1 žlica suncokretovih sjemenki, plus 1 žličica za posipanje
- 1 žlica sezamovih sjemenki, plus 1 žličica za posipanje
- 1 žlica chia sjemenki, plus 1 žličica za posipanje
- 1 žlica sjemenki bundeve, plus 1 žličica za posipanje
Metoda:
01
Zagrijte pećnicu na 180 i obložite kalup za kruh papirom za pečenje.
02
Pomiješajte sve sastojke i ulijte u pripremljeni kalup (bolje ispadne ako prvo istučete jaja do pjenaste konstitucije).
03
Posipajte preostale sjemenke i pecite dok štruca ne postane lagano smeđa na vrhu i čvrsta (30ak minuta)..
*
Najosjetljiviji dio ovog recepta je kvaliteta i konzistencija tahini paste. Ima ih vrlo različitih. Najbolje rezultate dobivam s tahini pastom manje konzistencije (i sasvim iskreno, ako dodate više nego recept kaže, bit će još bolje).