Dugo je pripremano naše poznanstvo, čak i predugo. Iako smo često prolazili ili boravili na srednjem Jadranu, godinama smo se iz nekog nepoznatog razloga mimoilazili i odgađali susret. Kao u nekom rom-comu, znate ono kada se uvijek na početku filma nešto ispriječi ljubavi glavnih likova (u našem slučaju, gladnih likova, naravno). I dok smo mi lutali i tražili put za Murter, vlasnik i chef Vjeko Bašić u ovih sedamnaest godina rada odveo je Konobu Boba prema ozbiljnom restoranu. Zadržavši pri tome neodoljivi šarm konobe, u smislu opuštene i ugodne atmosfere te naslonjenosti na otočku i dalmatinsku gastronomsku tradiciju. Tako smo se konačno prije nekih šest godina prvi puta zatekli u Bobi. I od tada se svake godine vraćamo, ponekad i više puta godišnje. Stoga je ovo svojevrsna kronika sretnih trenutaka s Bobom.
Pozdravi iz kuhinje pravi su teaser, najavljuju užitak i daju hint što slijedi, a mijenjali su se kroz godine i sezone.
Carpaccio od tune postao je s vremenom i jedno od Bobinih signature jela, a nama i jedan od glavnih razloga za redovito prelaženje tišnjanskog mosta. I ostala jela s Bobinog jelovnika u poglavlju Hladni pijat su odlična, a ponuda „sirovih tanjura“ se mijenjala kroz godine i u pravilu svaka sezona donosi i neke nove kreacije.
Ove smo godine uživali u cevicheu od gofa i kozica koji je bio „okupan“ u gazpachu i poslužen s ukiseljenim koromačem, celerom i jalapeno papričicama. Jako dobar tanjur, optimalno začinjen, s balansiranom kiselinom i ljutinom. Kvalitetna svježa riba i odlične kombinacije začina i povrća konstanta su na otvarajućem dijelu Bobina menija. S njega bismo uvijek preporučili još jednu varijantu tune, u kojoj se ove godine moglo uživati samo u tasting meniju, a koja baš dobro odražava taj moderni touch kojim Boba oplemenjuje i drugačije interpretira neka dobro poznata i široko prisutna jela. Bobin tartar od tune serviran je na gustom jogurtu od ovčjeg sira s hrenom, tostiranim pinjolima, tartufima, usoljenim žumanjkom i trakicama dimljene i fermentirane palamide. Zaista vrhunsko jelo, puno snažnih okusa kojima odlično kontrira kiselina i svježina jogurta te lagana oštrina hrena.
Bobin koncept postavljen je vrlo inteligentno i uspješno spaja tradiciju (murtersku, kornatsku, dalmatinsku) s modernom gastronomijom i trendovima. Namirnice su uvijek kvalitetne i u prvom planu (vrhunska tuna, svježa kvalitetna riba, kamenice, škampi…), poštuje se sezona i okruženje, ponekad se eksperimentira, slažu i kompleksnije kombinacije, ali se zapravo kuha uglavnom jednostavno, no uvijek precizno, s naglaskom na okuse. Ono što Bobu dodatno izdvaja od velike većine dalmatinskih restorana (koji mahom vjeruju samo u sol i papar) ekstenzivno je korištenje začina i stalna potraga za zanimljivim kombinacijama začina i namirnica. U drugom dijelu jelovnika zvanog Prvi pijat prevladavaju tjestenine i nekoliko klasika: maništrun; sipa, bob i koromač; hobotnica veneziano. Kornatski maništrun sa sipom i slanutkom, odličan primjer čuvanja tradicije, je ukusno, snažno i zasitno jelo, kakvo se nažalost danas rijetko može jesti u dalmatinskim konobama.
Ove smo godine isprobali dvije nove pašte. Ravioli s grdobinom, u kombinaciji s bouillabaisseom od škampi, prženim lješnjacima te kremom i pestom od paprike bili bi zaista izvanredni samo da je tijesto raviola tanje i nježnije. Uživali smo i ovako, jer su okusi odlično posloženi. Morska carbonara, odnosno špagete u finom umaku od vongola, s butargom te sušenom i dimljenom tunom i molom koji „glume“ guanciale je dobro jelo. No, u njemu ima prostora za doradu, za bolji balans svih sastojaka i okus koji će zaista oduševljavati.
U Bobi vole dorađivati svoja jela, i tražiti najbolje kombinacije pa je moguće da se ova carbonara sljedeće sezone pojavi u nekoj novoj varijanti. Takav su primjer cappelletti punjeni grdobinom u bisqueu od škampa. Prve godine (2022.) to je bilo dobro jelo začinjeno crumbleom od mariniranog koromača. No, sljedećeg ljeta (2023.) odvedeno je na još viši nivo, kada su raviolima i odličnom bisqueu od škampa dodani ukiseljena salikornija i čips od srdele.
Hobotnica se gotovo uvijek nađe u Bobinoj ponudi, a mi pamtimo jako dobru verziju s kremom od kukuruza u umaku od reduciranog soka hobotnice i crnog vina s kremom od pečene paprike, ukiseljenom salikornijom i čipsom od crnila.
Među glavnim jelima redovito je janjetina (s kojom su zadovoljni bili oni koji su je probali) te Murterski brudet, još jedno potpisno i pokazno Bobino jelo, koje možda i najbolje oslikava njenu filozofiju – moderna interpretacija tradicionalnog jela. Riblje sudjelovanje u ovom jelu ovisi o ulovu dana, no obično se u tanjuru nađu tri-četiri različite ribe, i to najčešće neke iz društva sabljarke, morskog psa, pagara, škarpine, grdobine pa i hobotnice, koje se potom „kupaju“ u sjajnom svilenkastom umaku s pečenom palentom i krekerom od sipina crnila.
Ukoliko ste skloniji klasičnijoj ponudi ili vam je jednostavno takav dan – i za vas se u Bobi može naći dobra opcija ribe ili rakova iz dnevnog ulova. Mi smo jednom uživali u škampima iz krušne peći, a drugi put u ovoj teći s više gastro pluralizma (vidi fotku), koja ima sjajan bonus track – toč koji je eliksir za loše raspoloženje.
Iz svega navedenog jasno je da Boba godinama uspješno drži kvalitetu (i namirnica i izvedbe i visoki gastronomski standard. Deserti su, ipak, tijekom godina malo oscilirali, a nama su u sjećanju najviše ostali neki još s početka naše veze, poput jedne interpretacije paradižeta ili deserta od parmezana.
Ove godine chef&vlasnik Vjeko Bašić Bobinu je ponudu proširio i na sushi te za tu prigodu zaposlio sushi majstora iz Azerbejdžana. Nismo probali, ali trebalo bi biti dobro s obzirom na to da koriste vrhunske namirnice poput već opjevane tune i lokalnih uzdanica kao što su prukljanske kozice. A koliko sve to košta? Meni od 5 sljedova je 90, a degustacijski meni 125 eura po glavi. Ako birate a la carte obrok za dvoje s recimo 3 slijeda i pokojom čašom vina teško da ćete platiti manje od 200 eura. Nije malo, no vrijedi uloženog i nećete se nakon toga osjećati loše kao što je nažalost prečest slučaj u našim krajevima. Sve se to odvija u lijepom prostoru (s velikom ljetnom terasom) kojem je umjetnički štih atraktivnim slikama i instalacijama podario šibenski umjetnik Danijel Srdarev. Boba je strateški odlično pozicionirana, smještena u mjestu Murter, vratima Kornata i jednoj od glavnih nautičkih točaka istočne strane Jadrana. Stoga Boba pametno igra i pazi i na nautičarsku klijentelu, koja im vjerojatno čini dobar dio „zahtjevnije“ publike. S druge strane blizu je i sve atraktivniji Šibenik, udaljen tek kojih pola sata vožnje.
Konoba Boba pravi je dalmatinski moderni restoran, pretežito riblji. Istodobno je i pokazni primjer kako bi zapravo trebao izgledati moderni dalmatinski ugostiteljski pravac. Stoga je itekako vrijedna planiranja puta, kao i skretanja s puta, bilo jedriličarskog, bilo automobilskog. I biciklističkog, naravno.