
Humus sam prvi put probala davno, u Americi. Moja tadašnja cimerica pripremila je večeru i, među ostalim jelima, poslužila i humus. Za mene je to bila ljubav na prvi pogled, koja traje do danas. Taj prvi humus koji sam probala bio je iz vrećice (ni danas mi nije sasvim jasno što je zapravo bilo u toj vrećici), no vrlo brzo prešla sam na “pravi”. Danas vidim da se posvuda prodaje gotov humus, što ne razumijem sasvim jer ga je vrlo jednostavno pripremiti. Od tog prvog susreta probala sam jako puno varijanti, neke i u zemljama iz kojih humus potječe. Gotovo svi su mi odlični. Varijacije cijenim, iako verzije bez tahini paste ili maslinovog ulja ne volim. Izvorni recepti sadrže češnjak. Okus je odličan, no nakon jela morate paziti s kim se ljubite. Zato već dugo pripremam ovu “indijsku” verziju, koja umjesto bijelog luka sadrži crveni, i to pečen. Humus mi odgovara uz sve, i mogla bih ga jesti svaki dan.
Vrijeme kuhanja:
15 minuta
Broj ljudi:
4
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 crveni luk, tanko narezan
- 1 žličica sjemenki kumina i sjemenki korijandera
½ žličice sjemenki komorača - 1 x 400 g konzerva slanutka, ispranog i ocijeđenog
- sok ½ limuna
- 1 žlica tahinija
Metoda:
01
U tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja, zatim pržite crveni luk dok ne omekša i lagano ne porumeni. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi dok pripremate ostatak sastojaka.
02
Tostirajte začine nekoliko minuta na laganoj vatri, zatim ih maknite s vatre i sameljite u prah. U blenderu ili multipraktiku usitnite slanutak, sok od limuna, tahini, začine, malo soli, korijander i crveni luk dok smjesa ne postane glatka.
03
Smjesu prebacite u zdjelu za posluživanje i prelijte preostalim maslinovim uljem.
*Maslinovo ulje prelijte prije posluživanja količine koju planirate pojesti. Nemojte pohraniti humus preliven uljem.