Tko kuha?
Hrvoje Zirojević, jedan od najboljih (ako ne i najbolji) hrvatskih kuhara. Svi okusi koje stvara su sjajno pogođeni. Kada čujete koliko sastojaka ima ceviche kojeg nudi, čini se da nije moguće s time kreirati dobro jelo. No, taj ceviche je originalan i izvrstan. Svi sastojci nekako imaju smisla. A to treba znati.
Što smo jeli?

Nažalost, tasting meni nije bio u ponudi na dan naše večere (nisam sasvim razumjela zašto). Prethodna iskustva su nas naučila da svakako treba naručiti već spomenuti ceviche (svatko svoj, nema dijeljenja ovog jela), kao i tuna tartar i canelon od tune. Ceviche od lubina, škampa, capesante, naranče, limete, kreme od kapule i dalmatinske kruste zvuči (a i izgleda) kao nered, no sve zajedno funkcionira savršeno. Baš sjajno jelo. Tartar od tune bio je isto odličan, iako možda najbljeđe jelo. No ja jako volim žestoke okuse, pa i to treba uzeti u obzir. Canelon tune punjen gušćom jetrom bio mi je najbolji do sada. Jako neobična kombinacija koja iz nekog razloga ide dobro zajedno. Uz ova predjela podijelili smo i jedan juneći carpaccio punjen mesom jastoga, s kremom od jastoga i kremom od senfa. Jako dobro jelo. Večera uz zalazak sunca nije dozvolila jasnije fotografije.



Uz sva, relativno obilata, predjela pogriješili smo i naručili svatko svoj dimljeni morski rižot. Divan, bogat rižoto sa svježim i dimljenim kozicama, dimljenim dagnjama i karameliziranim sladoledom od sira. Jelo koje smo isto već prije probali i bilo je sjajno svaki puta. Pogriješili smo jer smo trebali podijeliti jedan, a ne jesti svatko svoj. Rezultat je bio da smo nakon rižota bili siti, što mi je malo žao jer je bilo još jela za isprobati.



Ukupni doživljaj
Ambijent Dvora je jedinstven. Prekrasna terasa s pogledom na Firule u sjeni borova. Usluga je učinkovita i diskretna. Cvrčci rade svoje i ne pretjeruju. No i u tom divnom ambijentu – zvijezda je okus. Hrvoje Zirojević kuha odlično. Hrana je neobična, malo pomaknuta, no okus je u prvom planu. Dvor je divan i meni vrijedan odlaska u Split.