Stol

Bolonjez

Postoje jela za koja je teško pisati recepte. Jedno od njih je bolonjez, ili ragù alla bolognese. Toliko je poznat i voljen da je brljanje s klasičnim receptom doživljeno kao svetogrđe.

2 min

Postoje jela za koja je teško pisati recepte. Jedno od njih je bolonjez, ili ragù alla bolognese. Toliko je poznat i voljen da je brljanje s klasičnim receptom doživljeno kao svetogrđe. Kuha se satima. Neki kažu da mora ići panceta, drugi da nikako. Jedni dodaju mlijeko, drugi ga izbjegavaju. Budući da ja nisam opterećena tim pravilima, moja verzija uključuje i neke (ozbiljnim kuharima) neprihvatljive korake. Unatoč tome, u našoj kući ovaj recept je hit.

Vrijeme kuhanja:

3 do 4 sata

Broj ljudi:

6

Sastojci:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 80 g pancete
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 veća mrkva
  • 2 stabljike celera
  • 1 veliki luk
  • 500 g mljevene junetine
  • 250 g mljevene svinjetine
  • 1 dcl suhog bijelog vina
  • 1 velika žlica koncentrata rajčice
  • 400 ml pasate
  • Sol i svježe mljeveni papar

Metoda:

01

U velikom loncu zagrijati maslinovo ulje i maslac. Dodati sitno sjeckani luk, mrkvu i celer (sofrito) i pirjati na srednje laganoj vatri 10 do 15 minuta, dok povrće potpuno ne omekša.

02

Dodati mljevenu junetinu i svinjetinu. Pržiti bez poklopca, miješajući i drobeći meso kuhačom, sve dok ne izgubi sirosti i dobije zapečene rubove. Ovo traje barem 15 minuta.

03

Dodati pešt (sitno sjeckanu pancetu i češnjak). Promiješati i pirjati još nekoliko minuta, dok se sve ne poveže.

04

Uliti bijelo vino i pustiti da ishlapi. Kad alkohol ishlapi i miris vina nestane, dodati žlicu koncentrata rajčice i kratko promiješati.

05

Dodati pasatu, posoliti i popapriti. Dodati malo vode ili temeljca, tek toliko da umak bude tekuć, ali ne rijedak.

06

Smanjiti vatru na najmanje i kuhati lagano, otklopljeno, najmanje tri sata, idealno četiri. Povremeno promiješati i doliti malo tekućine ako postane pregusto prerano.

06

Kad umak postane gust, taman i sjajan, bez viška tekućine, gotov je.