Kofer

Četiri dana u Provansi

Provansa je impresivna. Marseille je grad kojem bih posvetila jedan dan, no mali gradovi u samoj Provansi zaslužuju puno vremena.

8 min

Naslov “Četiri dana u Provansi” je pomalo zavaravajući. Četiri dana zapravo smo proveli u Marseilleu, s izletima po Provansi. No, kako je i Marseille dio Provanse, naslov je točan. Budući da su na cijelom putovanju najljepši bili upravo izleti u manja mjesta u Provansi, kada bih ponovno išla, za spavanje ne bih odabrala Marseille, već Aix-en-Provence.

Putovanje

Iz Zagreba do Provanse postoji direktan let Ryanairom. Ne ide svaki dan, pa je planove potrebno prilagoditi danima kada let postoji. Usprkos tome, nema do direktnih letova – ovo je ipak bezbolna veza i putovanje. Uvijek imam određenu zadršku prema low-cost prijevoznicima, no zapravo bez razloga. U polasku smo krenuli na vrijeme i sletjeli prije predviđenog (let traje sat i pol). U povratku smo kasnili dvadesetak minuta, što mi se ne čini pretjeranim. Očito se ideja direktnog leta sviđa mnogima, jer sam na letu srela brojne poznanike – i u odlasku i u povratku. Do Provanse se, naravno, može i automobilom, no taj je put dugačak. Dejan i ja smo prije mnogo godina krenuli na takav izlet i spavali u Italiji kako bismo izbjegli jako duge vožnje. Bilo je zanimljivo, no avionom je ipak udobnije.

InterContinental – Hotel Dieu
InterContinental – Hotel Dieu

Smještaj

Marseille je drugi grad po veličini u Francuskoj. Čovjek bi očekivao veliku ponudu različitih oblika smještaja, no izbor zapravo nije prevelik. Marseille je manji grad od Zagreba i ne djeluje pretjerano luksuzno. Hoteli su pristojni, ali ne i raskošni. Mi smo odabrali InterContinental – Hotel Dieu, koji se nalazi u četvrti Le Panier, tik iznad Vieux-Porta (Stara luka). Smješten je u grandioznoj zgradi bivše bolnice, danas nacionalnog spomenika. Hotel je velik, ima prekrasan pogled na cijeli grad i lijepu terasu na kojoj smo doručkovali dok su pored nas sokolari sokolima rastjerivali ptice. Iako je smještaj bio ugodan, nedostajalo mu je karaktera i osobnosti. Dodatno, cijene hotela u Francuskoj su (neopravdano) visoke. Sljedeći put kada odlučimo posjetiti Provansu, radije bismo spavali u predivnom Aix-en-Provenceu, u kojem je izbor hotela veći. Privlačno mi je djelovala i Villa La Coste, luksuzni hotel u Provansi, smješten u sklopu imanja Château La Coste. Hotel se sastoji od vila s privatnim terasama, a neke imaju i privatne bazene. U sklopu hotela nalazi se restoran Hélène Darroze s Michelinovom zvjezdicom, u kojem smo jeli. Na imanju se nalaze i drugi restorani, vinogradi, vinarija, wellness centar i skulpturalni park. Lokacija je između Aix-en-Provencea i Luberona.

Hélène Darroze à Villa La Coste
AM par Alexandre Mazzia

Restorani

Jedan od osnovnih povoda za ovo putovanje bili su restorani. Često slijedimo Michelinove preporuke, a nigdje vodiču ne vjerujemo toliko kao u Francuskoj. Mislila sam da su u Francuskoj zvjezdice nepogrešive. Nisu. Na ovom izletu jeli smo i izvrsno i loše. Probali smo ukupno sedam zvjezdica i ponovno naučili da broj zvjezdica nije nužno povezan s kvalitetom doživljaja.

Prvi ručak bio je u restoranu Hélène Darroze à Villa La Coste, koji se nalazi u sklopu hotela Villa La Coste u Provansi. Ima jednu Michelinovu zvjezdicu. Kuhinja se temelji na sezonskim i lokalnim sastojcima, s naglaskom na povrće i proizvode iz okolnih vrtova. Prostor restorana smješten je u paviljonu s pogledom na okolnu prirodu. Restoran je dio većeg kompleksa Château La Coste (u kojem bi, kao što sam već spomenula, bilo sjajno spavati). Hélène Darroze ima restorane i u Parizu (dvije zvjezdice) i Londonu (tri zvjezdice). U londonskom restoranu smo jeli i nismo bili posebno oduševljeni. Ovaj u Provansi, međutim, bio je pravi doživljaj. Prekrasna priroda, jedinstven ambijent, jako fina hrana s pravom mjerom tradicionalnog i pomaknutog. Tijekom ručka za stol pored našeg došao je George Clooney s obitelji. Očito zna što je dobro.

Sljedeći ručak pojeli smo u potpuno drugačijem ambijentu bistroa u centru grada. La Mercerie nalazi se na adresi 9 Cours Saint-Louis, u četvrti Noailles. Uređenje je vrlo bazično, s klupama i bez stolnjaka, meni je kratak i zanimljiv, a usluga pomalo neučinkovita. No, cijeli doživljaj bio je ugodan, a hrana je bila onakva kakvu bih očekivala od francuskog bistroa – odlična.

Treći dan bio je posvećen prvom od dva vrlo ozbiljna restorana. Le Petit Nice je restoran s tri Michelinove zvjezdice, smješten uz more u Marseilleu, u četvrti Endoume. Vodi ga chef Gérald Passédat. Restoran je dio istoimenog hotela i ima dugu obiteljsku povijest. Jedno od prepoznatljivih jela je “Bouille-Abaisse déstructurée”, reinterpretacija tradicionalne marsejske riblje juhe. Passédatov pristup uključuje posluživanje ribe u više zasebnih tanjura, gdje se svaka vrsta ribe priprema posebno, a juha se dolijeva na kraju. Očekivali smo puno, a dobili vrlo malo. Od ulaza u restoran, pored parkiranih automobila, preko nemaštovitog i nerashlađenog ambijenta (bio je jako vruć dan), do neljubaznog osoblja i vrlo bazične hrane – ništa nam se nije svidjelo. Ne preporučujem.

Konačno, četvrti dan, ručak smo pojeli u restoranu AM par Alexandre Mazzia. I dobro da jesmo, jer smo potpuno ispravili loš osjećaj prethodnog dana. Restoran također ima tri Michelinove zvjezdice i smješten je u središnjem dijelu Marseillea, u četvrti Périer. Chef Alexandre Mazzia vodi kuhinju inspiriranu vlastitim životom – odrastanjem u Kongu i sportskom karijerom. Prostor restorana je minimalistički, s otvorenom kuhinjom i ograničenim brojem mjesta. Meni se sastoji od niza malih zalogaja, koji se poslužuju kao sekvence (dobili smo 38 minijaturnih tanjura), bez klasičnog reda predjela, glavnog jela i deserta. Sastojci su neočekivani: dimljena jegulja i čokolada (u istom jelu), fermentirani elementi, egzotični začini, bilje i alge. Riba i povrće imaju središnju ulogu, meso je rijetko. Okusi su složeni, s utjecajem afričke, japanske i francuske kuhinje. Iskustvo je bilo odlično i pomoglo da francuske zvjezdice ipak smatram relevantnima (iako ne nepogrešivima).

Što smo vidjeli?

Aix-en-Provence

Osim lutanja po Marseilleu, koji je zgodan, ali ne posebno upečatljiv grad, najvažniji dio ovog puta bila je Provansa. Odnosno, Aix-en-Provence, gradić koji nas je osvojio. Povijesno je bio glavni grad Provanse, osnovan u 1. stoljeću prije nove ere kao rimska kolonija Aquae Sextiae. Poznat je po termalnim izvorima, baroknoj arhitekturi, aveniji Cours Mirabeau, brojnim fontanama i kulturnim događanjima. U njemu se nalazi sveučilište i niz muzeja. Aix je povezan s likom i djelom slikara Paula Cézannea, koji je ondje rođen i proveo veći dio života. Do Aixa smo došli unajmljenim autom, vozeći se pola sata od Marseillea. Kao što sam već napisala, kada bih ponovila Provansu, Aix-en-Provence bilo bi mjesto u kojem bih spavala.

U blizini se nalazi i Terre Ugo, obiteljska plantaža organske lavande smještena oko pet kilometara od Aix-en-Provencea. Započela je kao obiteljska tradicija kada je Ugo, po kojem nosi ime, sredinom 20. stoljeća pokrenuo uzgoj lavande. Danas ima oko sedam hektara plantaža i približno 45 000 lavandina sorte Grosso. Sezona traje od 1. lipnja do 31. kolovoza, a cvatnja lavande počinje krajem lipnja i traje do kraja srpnja. Na imanju se održavaju slobodna razgledavanja polja, radionice izrade sapuna među lavandom, večeri uz aperitive pod šatorom i prodaja proizvoda poput esencijalnog ulja, sapuna i mirisnih vrećica. Polja se održavaju ekološkim metodama, uključujući ekopastvu, gdje ovce prirodno čiste korov, a proizvode se i lokalni medovi. Cijeli doživljaj bio je zgodan, ali ništa više od toga. Iako lavanda nije bila u cvatu, ne vjerujem ni da bi posjet koji tjedan kasnije bio puno drugačiji. Najljepša polja lavande nalaze se sat i pol od Marseillea, pa bih možda drugi put njima dala priliku.

U samom Marseilleu pogledali smo i Mucem – Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée – nacionalni muzej smješten na ulazu u staru luku. Otvoren je 2013. godine, kada je Marseille bio Europska prijestolnica kulture. Muzej se sastoji od tri lokacije: moderne zgrade J4, obnovljenog Fort Saint-Jeana i Centra za očuvanje i resurse. Zgrada J4 ima karakterističnu perforiranu betonsku fasadu i povezana je s Fortom pješačkim mostovima. Fort Saint-Jean datira iz 12. stoljeća i uključuje izložbene prostore i vrtove. Mucem je prvi veliki nacionalni muzej posvećen mediteranskim civilizacijama. Pristup mu je interdisciplinaran, uključujući arheologiju, antropologiju, povijest, povijest umjetnosti i suvremenu umjetnost. Iako je koncepcija prikaza iste lokacije, kroz različite povijesne periode, zanimljiva – muzej me nije posebno impresionirao. 

Marseille
Terre Ugo
Mucem

Kako smo se proveli?

Proveli smo se odlično, prije svega zato što smo bili u dobrom društvu dragih prijatelja. I bez ljubičastih kadrova lelujave lavande, Provansa je impresivna. Marseille je grad kojem bih posvetila jedan dan, no mali gradovi u samoj Provansi zaslužuju više vremena nego što smo ovaj put imali. Francuska je hrana, naravno, izvrsna – na mojoj osobnoj ljestvici prestigla je i Talijane i Katalonce. Iako ovaj dio Europe još ne poznajem dovoljno dobro, osjećam da ćemo se vratiti i ponoviti doživljaj – s malom doradom.