Krajem svibnja, National Geographic organizirao je za publiku gastro avanturu s hvaljenim glumcem nominiranim za Oscara®, dobitnikom Emmyja® i Zlatnog globusa® Stanleyjem Tuccijem dok putuje Italijom u Tucci u Italiji. Iz Tuccijeve SALT Productions, zajedno s BBC Studios, petodijelna serija prati Tuccija u vizualno zapanjujućem i duboko osobnom istraživanju krajolika zemlje koji oduzimaju dah, bogate povijesti i složenih veza s hranom koja je oblikovala posebnu kulturu svake regije i, naravno, njihovu kultnu tjesteninu.
Nakon hvaljene i popularne CNN-ove serije Stanley Tucci: u potrazi za Italijom koja je završila nakon samo dvije sezone, Tucci i Disney su vrlo brzo našli zajednički jezik za svojevrsni nastavak projekta na National Geographicu. I što reći kada vas pitaju u čemu je razlika između ova dva gotovo istovjetna, a ipak različita serijala. Prvi je sniman za vrijeme epidemije COVID-a i imao produkcijski jednostavnu i zadanu formu s jednim ključnim sugovornikom po epizodi. Onako kako CNN zamišlja informativne putopise. Novi projekt je više od običnog putopisa, serija je bogato narativno istraživanje koje zadire duboko u srce talijanske kulinarske tradicije. U Tucciju u Italiji, Tucci se sastaje s lokalnim stanovništvom, kuharima, kolegama gurmanima, ribarima, obrtnicima, pa čak i kaubojima kako bi otkrio skrivene dragulje i neispričane priče, što rezultira odabranim putovanjem kroz cijelu seriju. Uz prepoznatljivo impresivno pripovijedanje National Geographica, serija nudi svježu perspektivu na omiljene i neotkrivene kutke Italije, spajajući zapanjujuću kinematografiju sa Stanleyjevom prepoznatljivom duhovitošću i šarmom. Kroz pet sjajnih epizoda, Tucci se prepušta raskošnoj gozbi u Sieni za preko tisuću ljudi, otkriva futurističke delicije od farme do stola u Lombardiji i ponovno otkriva rustikalnu dušu Lacija kroz njegove bezvremenske kulinarske rituale. I po prvi put posjećuje regije Trentino-Alto Adige, gdje kuša pesto od borovih iglica u alpskoj zemlji čudesa i doživljava tradiciju divljih plodova mora Abruzza na vrhu trabocca, stoljetne drvene ribarske platforme. Usput Tucci uranja u priče, strast i tradiciju koje su oblikovale najpoznatija talijanska jela. Ovo je Italija, kakvu nikada prije niste vidjeli – opojna mješavina okusa, povijesti i iskrenog pripovijedanja.
Malo tko među nama imat će priliku postati svjetski putnik. Ali da jeste, koliko bi vremena proveli u Italiji? Zašto biste, iskreno, išli dalje? Zašto ne biste ostali na mjestu koje vam slama srce svojom ljepotom gdje god pogledate? To je prožeto samopouzdanjem i stilom koji vrišti: “Posjedovali smo renesansu! Zauvijek smo se dokazali. Ne morate se sada znojiti s malim stvarima! Sjednite, ohladite se i jedite penne all’arrabbiata dok ne dođe vrijeme da se poklonite sa strahopoštovanjem pred nekim drevnim freskama. I btw, Michelangelov duh želi da pojedete svoju tjelesnu težinu u sladoledu prije spavanja. Zato je oslobodio Davida iz svog mramora. Tako da znate da se nikada ne možete natjecati.” Svaka od pet epizoda navodno je imala za cilj istražiti veze između regije – Toskane, Lombardije, Trentina-Alto Adigea, Abruzza, Lacija – i njezine hrane. U stvari, međutim, to je jednostavno festival ljubavi između Tuccija i svih koje sretne, Tuccija i svega što jede i, možda, za one od nas koji smo počeli osjećati da malo Tuccija ide daleko, između Tuccija i Tuccija.
Ali možda tražimo previše. Na kraju, možemo gledati prekrasne kulinarske kreacije i zamišljati kako bi bilo kušati ih u neprekidno primamljivim restoranima i na beskrajno prekrasnim kulisama (od svakog centimetra Firence do kuhanja ribe na obalama rijeke Sarca). Minijaturni taco od jantara s balzamičnim biljem ubranim u kuhinjskim prostorijama, bilo tko? Ili biste možda radije bili jednostavni s odreskom koji bi bogove mogao rasplakati, od goveda Maremmana koje su u sjevernom Laziju uzgajali neki od posljednjih lokalnih kauboja, ili s kavijarom od jesetre na vrhu jednostavnog jela od škampa i špageta? Zapamtite – ako je uistinu svjež, kavijar ne bi trebao imati miris! Što kažete na revitalizirani vitello tonnato s gaziranim umakom od tune? “Namjerno pravim ostala jela ružna”, kaže kuhar dok fino uređuje tanjur. “Kako se kupci ne bi zastrašili.” Ne biste mi vjerovali da vam kažem što Langobardci mogu učiniti s tripicama ili Firentinci s jezikom (u osnovi vas tjeraju da ih pojedete), tako da neću pokušavati. Tako Tucci još jednom čini svoju magiju, čak i ako je to uglavnom usmjeravanje kamere prema Italiji, dopuštajući Talijanima da govore sami za sebe i da njihovi prioriteti zablistaju.

Serija se premijerno prikazuje svake srijede u 20 sati na National Geographicu, a sve epizode su dostupne na streaming platformi Disney+.