
Jako volim indijsku kuhinju. Ili barem ono što poznajem od indijske kuhinje. Jedno od jela koje pripremam često je piletina tikka masala. Iako jelo ima svoje korijene u indijskoj kuhinji, smatra se da je Tikka Masala suvremena kreacija koja je nastala u Velikoj Britaniji kao rezultat prilagođavanja indijskih okusa zapadnjačkom ukusu. Tikka masala odnosi se na komadiće mesa u začinjenom umaku (tikka je hindi riječ koja znači komadić, dok se masala odnosi na mješavinu začina). Ovaj recept je zapravo britanska interpretacija indijske kuhinje. Recept sam preuzela sa stranice nazvane Home cooking adventure, koja i inače ima neke odlične recepte i instruktivne kratke video prezentacije.
Iako tikka mogu biti komadići bilo kojeg mesa (i ne samo mesa), ja u ovom jelu koristim pileća prsa. Snažan umak daje im dovoljno karaktera, a svi ih u mojoj kući vole. Jako volim snažne okuse i vrlo ljute umake, no ne mogu ih svi podnijeti. Zato kada kuham za nježnije nepce, smanjim ljutinu na pola (ili izostavim papriku iz umaka). Kada kuham za sebe, pripremim kako u receptu piše i ljutina je baš kako treba. Ovo jelo se najčešće servira s rižom ili sa naanom, no ja ga često jedem bez priloga ili s kuhanim karfiolom (kada želim smanjiti ugljikohidrate).
Vrijeme kuhanja:
30 minuta
Broj ljudi:
4
Vrsta prehrane:
Britansko – indijska kuhinja
Sastojci:
Za piletinu:
- 800 g pilećih prsa bez kostiju i kože
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žličica (5 g) soli
- 180 g jogurta (grčki je bolji)
- 6 češnjeva češnjaka, nasjeckanih
- 3 cm svježeg đumbira, sitno naribanog
- 2 žličice (4 g) garam masale
- 1 žličica (3 g) mljevenog kumina
- 1 žličica (3 g) kurkume u prahu
- 1 žličica (3 g) mljevene crvene paprike
- 1 žličica (3 g) čili papričice
- 2 žlice (30 ml) ulja (ja stavim maslinovo iako u originalu nije tako)
Za umak:
- 3 žlice (45 ml) biljnog ulja (ponovno maslinovo za mene)
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 8 češnjeva češnjaka, nasjeckanih
- 3 cm svježeg đumbira, sitno naribanog
- 1 ½ žličice (3 g) garam masale
- 1 ½ žličice (4 g) mljevenog kumina
- 1 žličica (3 g) kurkume u prahu
- 1 žličica (2 g) mljevenog korijandera
- 1 žličica (3 g) mljevene crvene paprike
- 1 ½ žličice (4 g) čili papričice
- 800 g pasirane rajčice
- 1 ½ žličice (7 g) soli
- 120 g vrhnja
- 180 ml vode
- Svježi korijander za ukras (ako volite korijander)
Metoda:
01
Pripremite marinadu za piletinu: U velikoj zdjeli pomiješajte pileća prsa (izrezana na komadiće) s limunovim sokom i solju. Dodajte jogurt, češnjak, đumbir, sve začine i ulje te sve dobro izmiješajte. Ostavite da se marinira najmanje 2 sata ili preko noći u hladnjaku.
02
Ispecite piletinu: Zagrijte pećnicu ili roštilj na 220°C. Posložite komadiće piletine na rešetku postavljenu iznad pleha obloženog papirom za pečenje. Pecite 10-15 minuta, dok piletina ne počne crniti na mjestima. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
03
Pripremite umak: U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i kuhajte dok ne omekša, oko 5-7 minuta. Dodajte češnjak i đumbir, kuhajte još 1 minutu. Dodajte sve začine (garam masala, kumin, kurkuma, korijander) i kratko ih prepržite dok ne zamirišu.
04
Dodajte rajčicu i začine: Umiješajte pasiranu rajčicu, mljevenu crvenu papriku, papriku i sol. Dodajte vodu i dovedite do vrenja. Smanjite vatru i pirjajte oko 15-20 minuta.
05
Završite jelo: Umiješajte vrhnje, dodajte pečenu piletinu i kuhajte još 5-8 minuta, dok se sve ne prožme. Maknite s vatre, ukrasite svježim korijanderom.
*
Poslužite s basmati rižom i/ili naan kruhom.