
Ovaj recept za janjeće kofte preuzela sam iz kuharice Ane Ugarković, “Danas kuham” (hvala, Ana!). Začina stavljam duplo više nego Ana predviđa. Često ga pripremam i poslužujem uz humus ili jogurt, te s pečenim pimentom ili chili papričicama. Ponekad dodam halumi sir.
Kofte su tradicionalno jelo koje potječe iz bliskoistočne, južnoazijske i balkanske kuhinje. U osnovi, kofte su mesne okruglice ili pljeskavice, pripremljene od mljevenog mesa – najčešće janjetine, govedine ili piletine – uz dodatak začina i bilja. Mogu se peći, pržiti ili kuhati u umaku, a često se poslužuju uz rižu, lepinje ili različite umake. Varijacije ovog jela prisutne su u mnogim kulturama, od turskog kebaba do indijskih kofta u začinjenom curryju
Vrijeme kuhanja:
30 minuta
Broj ljudi:
Za četvero (iako kod Ane piše za 20 osoba, te osobe bi morale jako malo jesti)
Vrsta prehrane:
Bliskoistočna kuhinja
Sastojci:
Za kofte:
- 350 g mljevene janjetine (od buta)
- 1 glavica luka srednje veličine (Ana kaže naribana, no ok je i sjeckana)
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žličice mljevenog kumina
- 1 žličice mljevenih sjemenki korijandera
- Naribana korica 1 limuna
- 2 žlice sitno nasjeckanog peršina
- 1 ½ žličica soli
- ½ žličice cayenne papričice
Za umak:
- 175 ml punomasnog jogurta
- 15 g svježe mente, sitno nasjeckane
- 15 g peršina, sitno nasjeckanog
- Sok od ½ limuna
- Sol, po ukusu
- Cayenne papričica, po ukusu
Metoda:
01
Pomiješajte mljevenu janjetinu, luk, češnjak, kumin, korijander, limunovu koricu, peršin i sol. Dobro izmiješajte smjesu dok ne postane homogena.
02
Podijelite smjesu na 12 jednakih dijelova. Vlažnim rukama oblikujte ovalne, plosnate male pljeskavice i nabodite ih na drvene štapiće, prethodno namočene (može i bez drvenih štapića, neće se raspasti).
03
Pokrijte i ostavite u hladnjaku 30 minuta da se okusi prožmu.
04
Pecite kofte na roštilju oko 3 minute sa svake strane, dok meso ne dobije zlatnu boju, ali unutrašnjost ostane blago ružičasta.
05
Pomiješajte jogurt, mentu, peršin i limunov sok. Začinite solju i cayenne papričicom po ukusu.
*
Poslužite toplo s umakom od jogurta i mente.