Stol

Janjeće kofte

Moj najdraži recept za kofte.

2 min

Ovaj recept za janjeće kofte preuzela sam iz kuharice Ane Ugarković, “Danas kuham” (hvala, Ana!). Začina stavljam duplo više nego Ana predviđa. Često ga pripremam i poslužujem uz humus ili jogurt, te s pečenim pimentom ili chili papričicama. Ponekad dodam halumi sir.

Kofte su tradicionalno jelo koje potječe iz bliskoistočne, južnoazijske i balkanske kuhinje. U osnovi, kofte su mesne okruglice ili pljeskavice, pripremljene od mljevenog mesa – najčešće janjetine, govedine ili piletine – uz dodatak začina i bilja. Mogu se peći, pržiti ili kuhati u umaku, a često se poslužuju uz rižu, lepinje ili različite umake. Varijacije ovog jela prisutne su u mnogim kulturama, od turskog kebaba do indijskih kofta u začinjenom curryju

Vrijeme kuhanja:

30 minuta

Broj ljudi:

Za četvero (iako kod Ane piše za 20 osoba, te osobe bi morale jako malo jesti)

Vrsta prehrane:

Bliskoistočna kuhinja

Sastojci:

Za kofte:

  • 350 g mljevene janjetine (od buta)
  • 1 glavica luka srednje veličine (Ana kaže naribana, no ok je i sjeckana)
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žličice mljevenog kumina
  • 1 žličice mljevenih sjemenki korijandera
  • Naribana korica 1 limuna
  • 2 žlice sitno nasjeckanog peršina
  • 1 ½ žličica soli
  • ½ žličice cayenne papričice

Za umak:

  • 175 ml punomasnog jogurta
  • 15 g svježe mente, sitno nasjeckane
  • 15 g peršina, sitno nasjeckanog
  • Sok od ½ limuna
  • Sol, po ukusu
  • Cayenne papričica, po ukusu

Metoda:

01

Pomiješajte mljevenu janjetinu, luk, češnjak, kumin, korijander, limunovu koricu, peršin i sol. Dobro izmiješajte smjesu dok ne postane homogena.

02

Podijelite smjesu na 12 jednakih dijelova. Vlažnim rukama oblikujte ovalne, plosnate male pljeskavice i nabodite ih na drvene štapiće, prethodno namočene (može i bez drvenih štapića, neće se raspasti).

03

Pokrijte i ostavite u hladnjaku 30 minuta da se okusi prožmu.

04

Pecite kofte na roštilju oko 3 minute sa svake strane, dok meso ne dobije zlatnu boju, ali unutrašnjost ostane blago ružičasta.

05

Pomiješajte jogurt, mentu, peršin i limunov sok. Začinite solju i cayenne papričicom po ukusu.

*

Poslužite toplo s umakom od jogurta i mente.