Stol

Vanil(in) kiflice

Kolači koji me podsjećaju na baku.

2 min

Zašto se ovi kolačići zovu vanilin kiflice? Pravilnije bi bilo da su “kiflice od vanilije” ili nešto sasvim treće, jer zapravo nisu niti kiflice, niti su u potpunosti od vanilije. No, svi ih oduvijek i zauvijek zovemo vanilin kiflicama, i vjerojatno nema kolača koji se više identificira s Božićem od njih. Pečem ih samo jednom godišnje, ali za Božić su obavezne.

S obzirom na to da ih svi rade, teško je reći koji je recept pravi. Postoje razne varijacije. Jednom sam (zabunom) probala verziju koja je sadržavala kokos. Naprosto – ne. Moj recept dolazi iz jedne prastare kuharice koju je objavio Svijet. Tajna dobrih kiflica krije se u pravom omjeru količine brašna i maslaca. Dodatno, treba ih pažljivo peći (ni previše, ni premalo), a u šećer ih uvaljati dok su još tople.

Vrijeme kuhanja:

1 sat

Broj ljudi:

32 kiflice što može biti količina za jednu osobu ako se potrudi

Vrsta prehrane:

Božićni kolači

Sastojci:

  • 35 dag brašna
  • 25 dag maslaca
  • 10 dag oraha
  • 8 dag šećera
  • 1 vanilin-šećer
  • 1 bjelanjak
  • 3 žlice mlijeka (ili manje)
  • šećer u prahu s mirisom vanilije

Metoda:

01

Razmrvite brašno s maslacem, dodajte tučeni bjelanjak, mlijeko, šećer, orahe i malo ruma, pa zamijesite čvrsto tijesto.

02

Razvaljajte ga u sasvim tanke kobasice, narežite ih na komadiće i savijte ih da dobiju oblik.

03

Poslažite na zamašćeni lim i pecite na slaboj vatri. Kako je koji pečen, odmah ga uvaljajte u šećer s mirisom vanilije i slažite na pladanj.