Zašto se ovi kolačići zovu vanilin kiflice? Pravilnije bi bilo da su “kiflice od vanilije” ili nešto sasvim treće, jer zapravo nisu niti kiflice, niti su u potpunosti od vanilije. No, svi ih oduvijek i zauvijek zovemo vanilin kiflicama, i vjerojatno nema kolača koji se više identificira s Božićem od njih. Pečem ih samo jednom godišnje, ali za Božić su obavezne.
S obzirom na to da ih svi rade, teško je reći koji je recept pravi. Postoje razne varijacije. Jednom sam (zabunom) probala verziju koja je sadržavala kokos. Naprosto – ne. Moj recept dolazi iz jedne prastare kuharice koju je objavio Svijet. Tajna dobrih kiflica krije se u pravom omjeru količine brašna i maslaca. Dodatno, treba ih pažljivo peći (ni previše, ni premalo), a u šećer ih uvaljati dok su još tople.
Vrijeme kuhanja:
1 sat
Broj ljudi:
32 kiflice što može biti količina za jednu osobu ako se potrudi
Vrsta prehrane:
Božićni kolači
Sastojci:
- 35 dag brašna
- 25 dag maslaca
- 10 dag oraha
- 8 dag šećera
- 1 vanilin-šećer
- 1 bjelanjak
- 3 žlice mlijeka (ili manje)
- šećer u prahu s mirisom vanilije
Metoda:
01
Razmrvite brašno s maslacem, dodajte tučeni bjelanjak, mlijeko, šećer, orahe i malo ruma, pa zamijesite čvrsto tijesto.
02
Razvaljajte ga u sasvim tanke kobasice, narežite ih na komadiće i savijte ih da dobiju oblik.
03
Poslažite na zamašćeni lim i pecite na slaboj vatri. Kako je koji pečen, odmah ga uvaljajte u šećer s mirisom vanilije i slažite na pladanj.