Stol

Tiramisu

Jedan od moja tri najdraža deserta.

2 min

Tiramisu sam otkrila relativno kasno, u tridesetima. Prije toga probala sam nekoliko sramotnih imitacija tog divnog deserta, zbog čega mi se zamjerio. Kada sam konačno probala pravi talijanski tiramisu, zaljubila sam se. Do te mjere da sam imala fazu u kojoj sam, tražeći pravi recept, napravila desetke verzija. Dejan ih je sve morao pojesti, a ja sam na kraju odustala.

Tiramisu koji je meni najbolji servira se u čaši, ne sadrži nikakvo vrhnje i ne može se rezati. Zahtijeva svježa jaja jer se zabaglione ne obrađuje termički. Ne koristim marsalu zbog ukućana koji ne vole alkohol, no ne nedostaje mi. Recept koji sada koristim (jer onaj izvorni talijanski nikada nisam uspjela otkriti) dala mi je moja prijateljica Silvana, slastičarka.

Vrijeme kuhanja:

20 minuta (no mora odstajati)

Broj ljudi:

6

Vrsta prehrane:

Desert

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 500 g mascarponea
  • 80 g šećera u prahu
  • 250 g piškota
  • 200 ml jake kave
  • Kakao za posipanje

Metoda:

01

Skuhajte jaku kavu i ostavite je da se ohladi.

02

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite mikserom u čvrsti snijeg.

03

Žumanjke umutite sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane pjenasta, zatim dodajte mascarpone i dobro sjedinite. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

04

Piškote kratko umočite u ohlađenu kavu i posložite na dno čaše. Preko piškota nanesite polovicu kreme, složite drugi sloj piškota i završite ostatkom kreme.

05

Površinu pospite kakaom i ostavite tiramisu u hladnjaku preko noći.