
Ne znam kako se prije nisam sjetila recepta za tikvice tonnato. Na nedavnom izletu u Marseille, na ručku u jednom klasičnom bistrou, probali smo jelo s pečenim tikvicama na umaku od tune. Jelo koje spaja dva sastojka koja često koristim – pečene tikvice i tonnato. Tonnato je klasični talijanski umak od tune, majoneze, senfa i limunova soka. Najčešće se poslužuje uz hladnu teletinu, ali se lako kombinira i s povrćem. Ideja kombinacije tonnata s tikvicama odmah mi se svidjela, pa sam pripremila svoju verziju. U originalnom jelu kapari nisu bili prženi, no meni su takvi bolji.
Vrijeme kuhanja:
25 minuta
Broj ljudi:
4 (kao predjelo)
Sastojci:
- 2 veće mlade tikvice
- maslinovo ulje
- sol
- 1 konzerva tune u maslinovu ulju
- 1 žlica majoneze
- 1 žličica Dijon senfa
- 1 žlica kiselog vrhnja
- sok pola limuna
- 2 žlice kapara (ocijeđenih)
- malo ulja za prženje
Metoda:
01
Tikvice prerežite po duljini i još jednom poprijeko, tako da dobijete četiri veća komada po tikvici. Nožem ih zarežite u mrežu, posolite i ostavite da malo otpuste vodu.
02
U međuvremenu pripremite tonnato: u blender stavite tunu s malo njezina ulja, majonezu, senf, kiselo vrhnje i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Po potrebi prilagodite gustoću s još malo vrhnja ili maslinova ulja.
03
Kapare osušite kuhinjskim papirom pa ih kratko popržite u maloj tavi na malo ulja, dok ne postanu hrskavi. Ocijedite ih na papiru.
04
Tikvice osušite i premažite maslinovim uljem. Pecite ih na dobro zagrijanoj tavi ili gril tavi, s obje strane, dok ne dobiju zlatne tragove i budu mekane.
05
Tikvice osušite i premažite maslinovim uljem. Pecite ih na dobro zagrijanoj tavi ili gril tavi, s obje strane, dok ne dobiju zlatne tragove i budu mekane.
Poslužite toplo ili mlako.