Stol

Teriyaki losos Gordona Ramseya

Teriyaki umak svi vole.

2 min

Losos jedemo često. Mnogo se raspravlja o tome da je pravog divljeg lososa teško pronaći te da ovaj koji je dostupan često sadrži previše štetnih tvari. Iako bih voljela jesti lososa iz škotskih izvorskih rijeka, zadovoljit ću se i ovim uzgojenim. Kulinarski gledano, losos je zanimljiv jer pruža mnogo mogućnosti. U nastavku se nalazi recept Gordona Ramsayja za losos teriyaki. Teriyaki umak svi vole, pa je s ovim receptom teško pogriješiti.

Vrijeme kuhanja:

20 minuta (plus vrijeme za mariniranje)

Broj ljudi:

4

Vrsta prehrane:

Riba

Sastojci:

  • 2 cm svježeg korijena đumbira, sitno narezanog
  • 2 češnja češnjaka, oguljena i sitno narezana
  • 3 žlice soja sosa
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1 žlica mirina (rižino vino)
  • Maslinovo ulje
  • 4 fileta lososa (otprilike 600 g ukupno)
  • Morska sol i svježe mljeveni papar

Metoda:

01

Za marinadu u zdjeli pomiješajte đumbir, češnjak, soja sos, javorov sirup, mirin i malo maslinovog ulja.

02

Stavite filete lososa u posudu, začinite solju i paprom te ih prelijte pripremljenom marinadom. Pokrijte posudu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da se marinira najmanje 20 minuta, a po mogućnosti do 2 sata.

03

Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte malo maslinovog ulja. Kada se ulje zagrije, stavite filete lososa u tavu, s kožom prema dolje, a marinadu sačuvajte. Pecite 2 minute. Zatim ulijte sačuvanu marinadu i pecite još minutu, dok losos ne postane neproziran do pola visine fileta.

04

Okrenite filete lososa i pecite s druge strane još 3–4 minute, prelijevajući ih marinadom kako bi bili dobro prekriveni umakom. Ako je umak pregust, dodajte malo vode da ga razrijedite.

05

Poslužite filete lososa na tanjurima i prelijte ih preostalim teriyaki umakom iz tave.

*

Najbolji prilog teryiaki umaku je riža.