Stol

Štangice od oraha

Kolači koji me podsjećaju na baku.

2 min

Jedne godine sam bila odlučna pripremiti štangice od oraha, no nisam željela pretjerivati, pa sam napravila četvrtinu količine.

Više gotovo nikada ne pečem kolače. Jednostavno se više ne uklapaju u moj prehrambeni režim. Kada se prepustim slatkišima, draže mi je da nemam cijelu tortu na raspolaganju. Zato su kolači u mom repertoaru ograničeni na one koje sam nekad često pekla i koje najviše volim.

Božić je vrijeme kada bez kolača nema pravog ugođaja, pa mi se čini nužnim zapisati nekoliko recepata za svoje omiljene božićne kolače. Svatko ima svoj najdraži božićni kolač. Štangice od oraha u mojoj obitelji volimo samo moja mama i ja. Ni nama nisu najdraže, ali mene podsjećaju na moju baku i neka davna Božićna slavlja, pa su ustupak nostalgiji. 

Štangice se sastoje od pola kilograma šećera i pola kilograma oraha. Ako pojedete više od jedne, mogla bi vas zaboljeti glava. No, za mene su one simbol slavlja i zato jednom godišnje vrijede te glavobolje.

Vrijeme kuhanja:

20 minuta (plus 8 sati u pećnici)

Broj ljudi:

Mama i ja

Vrsta prehrane:

Nezdrava

Sastojci:

  • 42 dag mljevenih oraha
  • 42 dag šećera u prahu
  • 8 žumanaca
  • 2 bjelanca
  • Sok od jednog limuna
  • 28 dag šećera

Metoda:

01

Mikserom izmiješati žumanjke, šećer i mljevene orahe.

02

Smjesu razvaljati na debljinu olovke, zatim razrezati na prutiće širine jednog centimetra i duljine oko šest centimetara te ih posložiti na lim obložen papirom za pečenje. 

03

Izmiksati snijeg od bjelanjaka uz postupno dodavanje običnog šećera i soka limuna. Dobivenu smjesu pomoću šprice nanijeti na prutiće. Ja to uglavnom radim sa žličicom.

04

Lim s prutićima staviti u pećnicu zagrijanu na 50 stupnjeva Celzija. Vrata pećnice pritvoriti (ne zatvarati do kraja) i sušiti prutiće na istoj temperaturi oko osam sati.

*

Ovi kolači jako dugo traju (zbog ogromnog udjela šećera).