Stol

Sporo pečeno pile

U traženju najboljeg pristupa pečenom piletu, prije desetak godina počela sam svako pile salamuriti.

2 min

Svi vole pečeno pile, no nije ga lako ispeći tako da ostane sočno. U traženju najboljeg pristupa, prije desetak godina počela sam svako pile salamuriti. Time se znatno povećava sočnost mesa. Dodatno, gotovo uvijek u pile stavim cijeli limun i začinske trave ako ih imam (najdraži mi je timijan). U posljednje vrijeme koristim razne začinske mješavine i pečem ga sporo, na nižoj temperaturi.

Vrijeme kuhanja:

3,5 sata

Broj ljudi:

4

Sastojci:

  • 1 cijelo pile (oko 2 kg)
  • 1 cijeli limun, izbušen nekoliko puta nožem
  • nekoliko grančica svježeg timijana (ili drugog začinskog bilja)
  • maslinovo ulje
  • sol

Za salamuru:

  • 3 l vode
  • 90 g soli
  • nekoliko zrna papra, lovorov list, režanj češnjaka (nije obavezno)

Za začinsku mješavinu:

  • dimljena paprika
  • mljeveni kumin
  • mljeveni korijandar
  • češnjak u prahu
  • crni papar
  • chili u prahu

Metoda:

01

U velikoj posudi otopiti sol u hladnoj vodi. Po želji dodati papar, lovor i češnjak. U salamuru uroniti pile i ostaviti u hladnjaku najmanje 6 sati, najbolje preko noći. Nakon salamurenja, izvaditi pile i dobro ga osušiti papirnatim ubrusima. Ostaviti na sobnoj temperaturi oko 30 minuta prije pečenja.

02

Pile natrljati maslinovim uljem i začinskom mješavinom sa svih strana. U unutrašnjost staviti cijeli limun (izbušen nožem) i grančice timijana.

03

Na dno posude za pečenje rasporediti grubo narezano povrće. Na povrće položiti pile.

04

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 140–150 °C, poklopljeno ili prekriveno folijom, oko 3 sata. Pred kraj pečenja (zadnjih 30 minuta) otkriti pile i po potrebi povećati temperaturu na 200 °C da koža postane hrskava.

Ostaviti da odstoji 10 minuta prije rezanja.