
Svi vole pečeno pile, no nije ga lako ispeći tako da ostane sočno. U traženju najboljeg pristupa, prije desetak godina počela sam svako pile salamuriti. Time se znatno povećava sočnost mesa. Dodatno, gotovo uvijek u pile stavim cijeli limun i začinske trave ako ih imam (najdraži mi je timijan). U posljednje vrijeme koristim razne začinske mješavine i pečem ga sporo, na nižoj temperaturi.
Vrijeme kuhanja:
3,5 sata
Broj ljudi:
4
Sastojci:
- 1 cijelo pile (oko 2 kg)
- 1 cijeli limun, izbušen nekoliko puta nožem
- nekoliko grančica svježeg timijana (ili drugog začinskog bilja)
- maslinovo ulje
- sol
Za salamuru:
- 3 l vode
- 90 g soli
- nekoliko zrna papra, lovorov list, režanj češnjaka (nije obavezno)
Za začinsku mješavinu:
- dimljena paprika
- mljeveni kumin
- mljeveni korijandar
- češnjak u prahu
- crni papar
- chili u prahu
Metoda:
01
U velikoj posudi otopiti sol u hladnoj vodi. Po želji dodati papar, lovor i češnjak. U salamuru uroniti pile i ostaviti u hladnjaku najmanje 6 sati, najbolje preko noći. Nakon salamurenja, izvaditi pile i dobro ga osušiti papirnatim ubrusima. Ostaviti na sobnoj temperaturi oko 30 minuta prije pečenja.
02
Pile natrljati maslinovim uljem i začinskom mješavinom sa svih strana. U unutrašnjost staviti cijeli limun (izbušen nožem) i grančice timijana.
03
Na dno posude za pečenje rasporediti grubo narezano povrće. Na povrće položiti pile.
04
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 140–150 °C, poklopljeno ili prekriveno folijom, oko 3 sata. Pred kraj pečenja (zadnjih 30 minuta) otkriti pile i po potrebi povećati temperaturu na 200 °C da koža postane hrskava.
Ostaviti da odstoji 10 minuta prije rezanja.