
Raymond Blanc jedan je od mojih omiljenih kuhara. Jednom davno, Dejan i ja proveli smo tjedan dana u njegovom restoranu na tečaju kuhanja. To mi je i danas jedno od najdražih putovanja, iako su me tada napustile sve iluzije o tome kako bi divno bilo imati restoran. Raymondova kuhinja nježna je i bez pretjeranog kompliciranja sa sastojcima. Korištenje bijelog pilećeg mesa rijetko rezultira uzbudljivim jelima, no ovo je doista izvrstan pokušaj. Raymond uz ovo preporučuje marinirane tikvice.
Vrijeme kuhanja:
30 minuta (6 sati za mariniranje)
Broj ljudi:
4
Sastojci:
- 4 pileća fileta bez kože i kostiju
- 6 žlica maslinovog ulja
- Sok od ½ limuna
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- ½ žličice sitno nasjeckanog svježeg timijana
- ½ žličice sitno nasjeckanog svježeg ružmarina
- Krupna morska sol i svježe mljeveni crni papar
Metoda:
01
Svaki pileći file prerežite vodoravno na pola, ali ga ostavite spojeno s jedne strane kako biste ga mogli otvoriti poput knjige. Stavite meso između dva lista prozirne folije i nježno ga istucite batom za meso ili valjkom. Nemojte tući previše jako kako ne biste uništili teksturu i osušili meso.
02
U posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, zgnječeni češnjak, timijan, ružmarin i 4 prstohvata crnog papra kako biste napravili marinadu. Stavite pileće filete u plitku posudu, prelijte ih marinadom i dobro ih prekrijte folijom. Ostavite u hladnjaku da se marinira najmanje 6 sati.
03
Prije pečenja posolite pileće filete s 4 prstohvata soli. Zagrijte rebrasti roštilj ili tavu na visoku temperaturu. Pecite po dva komada istovremeno, 2 minute sa svake strane.