Još jedan divan božićni kolač. Jedan od onih koji asociraju na raskošna vjenčanja. Pomalo arhaičan, ali i dalje sjajan. Kada sam prvi put pripremala ove kolače, nisam koristila neki provjereni recept koji mi je u nasljeđe ostavila baka, već sam se oslonila na internetske “bake”. Međutim, broj varijacija recepta za polumjesece je ogroman. Neki koriste čokoladu, neki ne. Neki koriste lješnjake, neki ne. Šećera ima u svakom od tri sloja kolača, no ponekad je u prahu, a ponekad nije. Neki pripremaju polumjesece s margarinom. Kao i uvijek, kada vidim riječ margarin, uvrijedim se i odem dalje.
Verzija koju navodim ovdje je ona koju nakon svega koristim. Probala sam smanjiti količinu šećera, no nije bilo dobro. Tako da sada ne eksperimentiram, nego jednom godišnje ispečem polumjesece i zaboravim na štetnost šećera.
Vrijeme kuhanja:
75 minuta
Broj ljudi:
Ovisi koliko su gladni
Vrsta prehrane:
Desert
Sastojci:
Tijesto
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 75 g oraha, mljevenih
- 75 g preprženih lješnjaka, mljevenih
- 70 g brašna
- 4 bjelanjka
Žuta glazura
- 4 žumanjka
- 150 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Čokoladna krema
- 100 ml mlijeka
- 100 g oraha
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 100 g čokolade
- mljeveni orasi za posipanje
Metoda:
01
Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka.
02
Maslac sobne temperature umutite sa šećerom. U maslac dodajte orahe i lješnjake te prosijano brašno. Ručno lagano sve dobro izmiješajte i dodajte snijeg.
03
Sjedinite i pecite u kalupu ( 30*20 cm ) na 180C, dok rubovi biskvita ne dobiju lagano zlatnu boju. S obzirom na to da je svaka pećnica individualna, to je najbolji pokazatelj dali je biskvit pečen.
04
Žumanjke izmiješajte mikserom sa šećerom u prahu i vanilijom. Kada je biskvit gotov, izvadite ga i premažite sa smjesom žumanjaka i vratite u ugašenu pećnicu i zatvorite. Ostavite da se osuši.
05
Za čokoladnu kremu prokuhajte mlijeko i šećer. maknite sa vatre i dodajte maslac, orahe i čokoladu. Miješajte dok se sve ne otopi i sjedini. Premažite preko žute kreme.
* Dobro ohladite i okruglim kalupom ili čašom izrežite polumjesece.