
Ottolenghijevi recepti uvijek djeluju primamljivo. Dok ga gledam kako priprema jelo, odmah poželim pojesti nešto s tahinijem, jogurtom ili patlidžanom. Osim toga, cvjetača je jedno od najraznovrsnijih povrća s kojim se mogu pripremiti razna jela. Ovaj recept sadrži relativno veliku količinu brašna, zbog čega ga ne radim često. Ipak, kada sam raspoložena za dozu ugljikohidrata, ove polpete su izvrstan izbor. Imaju bliskoistočni štih pa su idealne kao predjelo ili prilog uz sva mesna jela tog tipa.
Vrijeme kuhanja:
20 minuta
Broj ljudi:
4
Vrsta prehrane:
Vegetarijanska
Sastojci:
- 1 manja cvjetača, oko 500 g
- Nepuna šalica oštrog brašna
- 3 žlice sitno nasjeckanog peršina, plus cijeli listovi za ukrašavanje
- 2 ljutike, sitno nasjeckane
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 4 jaja
- 1 1/2 žličice mljevenog kumina
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice kurkume
- 1 1/2 žličice soli
- 1 žličica svježe mljevenog papra
- Ulje za prženje
Metoda:
01
Cvjetaču podijeljenju na cvjetiće stavite u lonac s kipućom posoljenom vodom. Kuhajte na laganoj vatri dok ne postanu vrlo mekani, oko 15 minuta, zatim ih ocijedite.
02
U međuvremenu, u zdjelu stavite brašno, nasjeckani peršin, ljutiku, češnjak, jaja, kumin, cimet, kurkumu, sol i papar. Pjenjačom miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Dodajte toplu cvjetaču i drvenom žlicom zdrobite cvjetaču u tijesto dok se ne sjedini.
03
U širokoj tavi zagrijte ulje do dok ne postane vrlo vruće. Radite u serijama, žlicom vadite smjesu od cvjetače, koristeći oko 3 žlice za svaku polpetu. Pržite u manjim količinama, podešavajući temperaturu kako ne bi izgorjele. Trebat će im 3 do 4 minute sa svake strane.
04
Poplete dobro ocijedite na papirnatim ubrusima. Ukrasite listovima peršina i poslužite vruće (dobro im odgovara umak na bazi jogurta).
