Stol

Peri peri piletina

Pečeno pile jede se vikendom.

3 min

Pečeno pile moj je omiljeni ručak subotom ili nedjeljom. Svi vole pile. No, pečeno pile je varljivo jednostavno jelo. Zapravo, teško ga je pripremiti da bude zanimljivo i sočno. Isprobala sam mnogo različitih verzija i nikada nisam pronašla baš onu savršenu. Ovaj recept Jamiea Olivera je vrlo blizu.

Nakon mnogo pokušaja s cijelim piletom, zaključila sam nekoliko važnih stvari. Prvo, pile prije pečenja treba ostaviti u salamuri preko noći (mješavini vode i soli koja pomaže da suho pileće meso postane sočnije). Drugo, sviđa mi se tehnika spatchcock, odnosno leptir rez. To znači da prije pripreme piletu izrežete kralježnicu i spljoštite ga. Time se postiže ravnomjernije pečenje. Treće, pečenom piletu pomaže dobar umak. U ovom receptu to je peri-peri (ljuti umak). Konačno, vrlo je važno koristiti kvalitetno pile

Vrijeme kuhanja:

75 minuta

Broj ljudi:

Za četvero

Vrsta prehrane:

Klasična, “with a twist”

Sastojci:

  • 1 pile iz slobodnog uzgoja
  • 3 grančice svježeg timijana
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žličica slatke dimljene paprike
  • maslinovo ulje
  • 2 crvena luka
  • 4 zrele rajčice
  • 6 svježih čilija raznih boja
  • crveni vinski ocat
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Metoda:

01

Oštrim nožem pažljivo prepoloviti piletinu duž kralježnice.

02

Odvojiti listiće timijana u mužar, oguliti 1 češanj češnjaka i dodati ga timijanu, zatim dodati papriku i prstohvat morske soli. Zgnječiti sve u pastu, a potom umiješati 2 žlice maslinovog ulja.

03

Premazati marinadu po cijeloj piletini. Pokriti i ostaviti u hladnjaku da se marinira najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.

04

Kada je piletina spremna za pečenje, zagrijati pećnicu na 180°C. Zagrijati veliku grill tavu na visokoj temperaturi.

05

Luk narezati na četvrtine, a veće rajčice prepoloviti. Sve povrće (uključujući čili i preostale češnjeve češnjaka) staviti na vruću tavu. Peći 5-10 minuta, okrećući povrće dok ne poprimi tamne tragove.

06

Oguliti luk i češnjak, a zatim sve povrće prebaciti u blender. Dodati malo crvenog vinskog octa i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Izmiksati do glatke smjese, dodajući malo vode ako je potrebno. Posoliti i popapriti po ukusu.

07

Vratiti grill tavu na visoku temperaturu, dodati mariniranu piletinu i pržiti 8-10 minuta, okrećući kako bi porumenila sa svih strana. Potom prebaciti piletinu u lim za pečenje i peći u pećnici 60 minuta ili dok ne bude potpuno pečena.

Poslužiti pečenu piletinu s peri-peri umakom i kombinacijom pečenog povrća.