Pečeno pile moj je omiljeni ručak subotom ili nedjeljom. Svi vole pile. No, pečeno pile je varljivo jednostavno jelo. Zapravo, teško ga je pripremiti da bude zanimljivo i sočno. Isprobala sam mnogo različitih verzija i nikada nisam pronašla baš onu savršenu. Ovaj recept Jamiea Olivera je vrlo blizu.
Nakon mnogo pokušaja s cijelim piletom, zaključila sam nekoliko važnih stvari. Prvo, pile prije pečenja treba ostaviti u salamuri preko noći (mješavini vode i soli koja pomaže da suho pileće meso postane sočnije). Drugo, sviđa mi se tehnika spatchcock, odnosno leptir rez. To znači da prije pripreme piletu izrežete kralježnicu i spljoštite ga. Time se postiže ravnomjernije pečenje. Treće, pečenom piletu pomaže dobar umak. U ovom receptu to je peri-peri (ljuti umak). Konačno, vrlo je važno koristiti kvalitetno pile
Vrijeme kuhanja:
75 minuta
Broj ljudi:
Za četvero
Vrsta prehrane:
Klasična, “with a twist”
Sastojci:
- 1 pile iz slobodnog uzgoja
- 3 grančice svježeg timijana
- 4 češnja češnjaka
- 1 žličica slatke dimljene paprike
- maslinovo ulje
- 2 crvena luka
- 4 zrele rajčice
- 6 svježih čilija raznih boja
- crveni vinski ocat
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Metoda:
01
Oštrim nožem pažljivo prepoloviti piletinu duž kralježnice.
02
Odvojiti listiće timijana u mužar, oguliti 1 češanj češnjaka i dodati ga timijanu, zatim dodati papriku i prstohvat morske soli. Zgnječiti sve u pastu, a potom umiješati 2 žlice maslinovog ulja.
03
Premazati marinadu po cijeloj piletini. Pokriti i ostaviti u hladnjaku da se marinira najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.
04
Kada je piletina spremna za pečenje, zagrijati pećnicu na 180°C. Zagrijati veliku grill tavu na visokoj temperaturi.
05
Luk narezati na četvrtine, a veće rajčice prepoloviti. Sve povrće (uključujući čili i preostale češnjeve češnjaka) staviti na vruću tavu. Peći 5-10 minuta, okrećući povrće dok ne poprimi tamne tragove.
06
Oguliti luk i češnjak, a zatim sve povrće prebaciti u blender. Dodati malo crvenog vinskog octa i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Izmiksati do glatke smjese, dodajući malo vode ako je potrebno. Posoliti i popapriti po ukusu.
07
Vratiti grill tavu na visoku temperaturu, dodati mariniranu piletinu i pržiti 8-10 minuta, okrećući kako bi porumenila sa svih strana. Potom prebaciti piletinu u lim za pečenje i peći u pećnici 60 minuta ili dok ne bude potpuno pečena.
Poslužiti pečenu piletinu s peri-peri umakom i kombinacijom pečenog povrća.