Stol

Pečeni punjeni cvjetovi tikvica

Mlade tikvice s cvjetovima uvijek me razvesele.

2 min

Jedno od jela koje me čine sretnom. Mlade tikvice s cvjetovima uvijek me razvesele. U načelu ih nije lako pronaći na tržnici, pa ih uvijek kupim kad ih ugledam. Cvjetovi su osjetljivi i lako se poderu, ali ako imate strpljenja i nježno ih napunite, neće vam biti žao. Najviše ih volim puniti kombinacijom ricotte i fete – ali ja volim snažne okuse. Bebi tikvice na koje su cvjetovi pričvršćeni najbolji su dio jela.

Vrijeme kuhanja:

15 minuta (i 20 minuta u pećnici)

Broj ljudi:

4

Sastojci:

  • 8 cvjetova tikvica sa stapkom (najbolje dan-dva stari, ali još svježi)
  • 150 g svježeg kravljeg sira, ricotte ili miješanog sira (npr. ricotta + feta ili svježi kozji sir)
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar
  • Svježi začini (timijan, bosiljak, menta ili naribana korica limuna)

Metoda:

01

Nježno operite cvjetove tikvica i osušite ih papirnatim ubrusom. Po potrebi uklonite unutarnji tučak, pazeći da ne oštetite latice (ovaj korak nije jednostavan).

02

Pomiješajte svježi sir sa solju, paprom i nasjeckanim začinima po želji (npr. timijanom, bosiljkom, mentom ili naribanom koricom limuna). Svaki cvijet pažljivo napunite žličicom nadjeva, ne do vrha, i lagano zatvorite latice.

03

Složite punjene cvjetove u posudu za pečenje premazanu maslinovim uljem. Pokapajte ih s još malo ulja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15–20 minuta, dok latice lagano ne porumene i sir se ne počne topiti.

*Poslužite toplo ili mlako.