
Jedno od jela koje me čine sretnom. Mlade tikvice s cvjetovima uvijek me razvesele. U načelu ih nije lako pronaći na tržnici, pa ih uvijek kupim kad ih ugledam. Cvjetovi su osjetljivi i lako se poderu, ali ako imate strpljenja i nježno ih napunite, neće vam biti žao. Najviše ih volim puniti kombinacijom ricotte i fete – ali ja volim snažne okuse. Bebi tikvice na koje su cvjetovi pričvršćeni najbolji su dio jela.
Vrijeme kuhanja:
15 minuta (i 20 minuta u pećnici)
Broj ljudi:
4
Sastojci:
- 8 cvjetova tikvica sa stapkom (najbolje dan-dva stari, ali još svježi)
- 150 g svježeg kravljeg sira, ricotte ili miješanog sira (npr. ricotta + feta ili svježi kozji sir)
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
- Svježi začini (timijan, bosiljak, menta ili naribana korica limuna)
Metoda:
01
Nježno operite cvjetove tikvica i osušite ih papirnatim ubrusom. Po potrebi uklonite unutarnji tučak, pazeći da ne oštetite latice (ovaj korak nije jednostavan).
02
Pomiješajte svježi sir sa solju, paprom i nasjeckanim začinima po želji (npr. timijanom, bosiljkom, mentom ili naribanom koricom limuna). Svaki cvijet pažljivo napunite žličicom nadjeva, ne do vrha, i lagano zatvorite latice.
03
Složite punjene cvjetove u posudu za pečenje premazanu maslinovim uljem. Pokapajte ih s još malo ulja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15–20 minuta, dok latice lagano ne porumene i sir se ne počne topiti.
*Poslužite toplo ili mlako.