Parfe od pilećih jetrica je luksuzni namaz, s bogatom, baršunastom teksturom i dubokim, složenim okusima. Priprema se od pilećih jetrica koje se miješaju s maslacem, aromatičnim dodacima poput luka, češnjaka i ponekad malo konjaka (u ovoj verziji) ili Madeira vina (u nekoj drugoj verziji). Proces uključuje pasiranje pečenih jetrica i ostalih sastojaka kako bi se postigla svilenkasto glatka konzistencija. Parfe od pilećih jetara razlikuje se od paštete od pilećih jetara uglavnom po teksturi i načinu kuhanja. Parfe je lakši i glađi, djelomično zbog većeg udjela maslaca. Ovaj parfe sam prvi puta vidjela kod Ane Ugarković, no recept zapravo dolazi od Jamiea Olivera. Dugo sam se odupirala Jamievim receptima, no nakon puno različitih kuharica, moram zaključiti da su njegovi recepti pouzdani. Ovaj je izvrstan.
Voljela bih voljeti jetrica (i iznutrice općenito). To mi se čini nekako gurmanski. No, nažalost, nisam obožavateljica. Parfe, međutim, vole svi. Čak i klinci koji se inače ne bi približili iznutricama. Ovaj, pileći, stvara ovisnost. Ne pretjerujem. Sasvim sigurno nešto što se ponavlja nakon što jednom probate.
Četiri male staklenke (navodno traje do dva tjedna u frižideru, ali nikad nisam probala)
Vrijeme kuhanja:
20 minuta
Broj ljudi:
4-5
Vrsta prehrane:
Mesna
Sastojci:
- 300 g maslaca, omekšanog
- maslinovo ulje
- 2 ljutike (šalotke), oguljene i sitno sjeckane ili pola manjeg luka
- 2 češnja češnjaka, oguljena i sitno sjeckana
- 400 g pilećih jetrica, očišćenih
- 1 mala čaša konjaka (stavim oko deci)
- sol svježe mljeveni crni papar
- 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića (ovo je u izvornom receptu, ali ja preskočim jer nisam obožavateljica)
Metoda:
01
Zagrijte pećnicu na 110ºC. Stavite polovicu maslaca u posudu otpornu na pećnicu i stavite je u pećnicu da se polako topi dok se ne razdvoji. Procijedite žuti pročišćeni maslac i odbacite preostali mliječno obojeni maslac. Ovaj korak najčešće ipak odradim u posudici na vatri.
02
Na maslinovom ulju polako pržite šalotke (ili luk) i češnjak 10 minuta, dok ne postanu meki i nježni, zatim ih premjestite na tanjur.
03
Očistite tavu kuhinjskim papirom, pojačajte vatru na srednje i dodajte malo pročišćenog maslaca, zatim ubacite jetrica. Kuhajte jetra dve ili tri minute sa svake strane, dok lagano ne porumene ali još uvijek budu malo ružičasta u sredini, morate ih stalno okretati – ako ih prekuhate, izgubit će svoju glatku teksturu i postati zrnasti. Ovo je najosjetljiviji dio procesa, zato – oprez.
04
Pojačajte vatru i ulijte konjak. Možete ga zapaliti dok se alkohol ne iskuha, ali pripazite na kosu! Krčkajte samo minutu ili dvije dok ne ostane vrlo malo tekućine, ili dok sva tekućina ne ispari, zatim maknite jetra s vatre i stavite ih u multipraktik s kuhanim šalotkama i češnjakom. Odmah ih izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte ostatak omekšanog maslaca (može još uvijek biti malo tvrd jer će ga toplina od jetara otopiti, samo se pobrinite da je sve dobro pomiješano) i nastavite miksati, zatim dobro začinite solju i paprom.
05
Prebacite smjesu u jednu posudu za serviranje ili podijelite u 3 do 4 manje staklenke.
06
Prelijte prečišćenim maslacem. Ostavite parfe da se stisne u hladnjaku. Bit će najbolji nakon nekoliko dana. Ako se ga ispravno „zatvorili“ putrom, trebao bi trajati do dva tjedna.
07
Kada ste spremni za posluživanje, izvadite parfe iz frižidera na vrijeme. Najbolje paše na tostiranom kruhu. Što se mene tiče bez dodataka. Nećete moći prestati jesti.
*
Ovo je jedno od jela koje pripremite, stavite u frižider, zaboravite i onda kada vam dođu gosti ili želja za nečim finim, imate osjećaj da vam je netko poslao neplanirani dar.