Stol

„Mustard“ piletina

Piletina i poriluk by Jamie Oliver

2 min

Volim kuhati prema receptima, dijelom zato što u mojoj obitelji ne postoji tradicija elaboriranih jela. Tata kuha češće od mame i kuha jednostavno – smatra da je sastojak kralj i da ga treba što manje mučiti. No ja volim “prtljanje” po sastojcima, pa sam se okrenula kuharicama. Na polici ih imam mnogo, ali najčešće se vraćam golom šefu. Njegovi recepti imaju jednu dobru osobinu – sastojci se ponašaju točno onako kako Jamie kaže da hoće. Naravno, s obzirom na njegovu ogromnu mašineriju, jasno je da su recepti višestruko testirani.  Zato – još jedan provjereni Jamiev recept: piletina sa senfom.

Vrijeme kuhanja:

45 minuta

Broj ljudi:

4

Sastojci:

  • Nekoliko grančica svježeg ružmarina
  • 4 × 180 g pilećih prsa s kožom
  • 4 žličice senfa u prahu
  • 3 mlada poriluka ili 1 veliki poriluk
  • 4 češnja češnjaka
  • Bijelo vino
  • 75 ml vrhnja za kuhanje 
  • 1 žličica senfa sa sjemenkama

Metoda:

01

Zagrijati tavu na srednje jaku vatru. Sitno nasjeckati ružmarin i začiniti njime pileća prsa. Svaku stranu posuti žličicom senfa u prahu, začiniti solju i paprom te preliti maslinovim uljem. Dobro utrljati začine u meso i položiti prsa u tavu kožom prema dolje. Pritisnuti lopaticom i peći oko 15 minuta.

02

Dok se piletina peče, očistiti i prepoloviti poriluk po dužini, oprati ga i sitno nasjeckati. Dodati ga na jednu stranu tave. Zgnječiti češnjak i ubaciti ga u tavu. Okrenuti piletinu kožom prema gore, ponovno pritisnuti i dodati malo bijelog vina.

03

Kada je piletina pečena, uliti vrhnje za kuhanje, pokriti tavu aluminijskom folijom i ostaviti nekoliko minuta. Zatim premjestiti piletinu na dasku, narezati na komade i umiješati senf sa sjemenkama u umak.

04

Kušati umak, prilagoditi začine po potrebi i preliti ga na pladanj. Položiti narezanu piletinu preko umaka, preliti s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i odmah poslužiti.