Stol

Musaka s manje ugljikohidrata

Je li musaka musaka ako nema krumpira i bešamela?

3 min

Musaka je jedno od omiljenih jela na Balkanu i u mediteranskim zemljama, posebno u Grčkoj i Turskoj. Radi se o slojevitom jelu (riječ “musaka” dolazi iz arapskog jezika i označava složeno jelo) koje se obično priprema s povrćem, najčešće patlidžanom ili krumpirom, mljevenim mesom poput janjetine ili govedine, i bogatim bešamelom ili umakom od sira na vrhu. Klasična grčka musaka ima slojeve patlidžana, mljevenog mesa i finog umaka, a na vrhu je najčešće prelivena debelim slojem bešamela ili sira, pa se sve zajedno zapeče u pećnici. Postoji mnogo varijacija ovog jela koje koriste tikvice, rajčicu ili različite vrste mesa.

Ukoliko koristite krumpir i bešamel umak, musaka može imati prilično visok udio ugljikohidrata. No, verzija s patlidžanom i umakom od sira (bez brašna) ima manje ugljikohidrata i meni je draža. Ovaj recept sam našla na stranici nazvanoj “Diet Doctor”. Iako ime stranice ne zvuči apetitlih, cijela je stranica posvećena prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata. Recepte razvijaju različiti kuhari i ovaj je jedan od onih koje sam preuzela. Ne poštuje klasične principe pripreme musake, pa možda ime jela i nije sasvim reprezentativno. Bez obzira na ime, jelo je odlično i često ga pripremam. Napomena uz recept – originalni recept koristi mnogo sira, što jelo čini preteškim (a i kaloričnim), pa u mojoj verziji sira ima manje.

Vrijeme kuhanja:

45 minuta

Broj ljudi:

4

Vrsta kuhinje:

Lo carb

Sastojci ZA MESNU OSNOVU:

  • 500 g patlidžana
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 žuti luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • 1 žlica mljevene paprike
  • 1 žlica suhog origana
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice mljevenog crnog papra
  • 500 g mljevenog mesa (ja najradije kombiniram govedinu i svinjetinu)
  • 120 ml umaka od rajčice

SASTOJCI ZA UMAK:

  • 60 ml vrhnja za kuhanje (originalno je 125 ml)
  • 85 g krem sira
  • 1 češanj češnjaka, zgnječen
  • ¼ žličice soli
  • 100 g naribanog sire (originalni recept kaže 225 g Gaude, ja koristim manje i što imam)
  • ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića (po želji)

Metoda:

01

Zagrijte pećnicu na 180°C.

02

Patlidžan narežite na kockice otprilike 1×1 cm. Nije ga potrebno guliti. U velikoj tavi pržite patlidžan na srednjoj vatri u maslinovom ulju.

03

Dodajte nasjeckani luk, češnjak, cimet, mljevenu papriku, origano, sol i papar. Pržite nekoliko minuta dok luk i patlidžan ne omekšaju i ne počnu tamniti.

04

Dodajte mljeveno meso i pržite dok se ne skuha. Umiješajte umak od rajčice i kuhajte nekoliko minuta.

05

U manjoj posudi zagrijte vrhnje, krem sir, češnjak, sol. Pustite da se kuha nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne. Po želji dodajte muškatni oraščić

06

Prebacite mljeveno meso u veliku posudu za pečenje ili nekoliko manjih (ja koristim četiri porcijske posude). Prelijte umakom od sira i pospite sirom.

07

Pecite u pećnici oko 20 minuta ili dok sir ne postane zlatno smeđi.