Musaka je jedno od omiljenih jela na Balkanu i u mediteranskim zemljama, posebno u Grčkoj i Turskoj. Radi se o slojevitom jelu (riječ “musaka” dolazi iz arapskog jezika i označava složeno jelo) koje se obično priprema s povrćem, najčešće patlidžanom ili krumpirom, mljevenim mesom poput janjetine ili govedine, i bogatim bešamelom ili umakom od sira na vrhu. Klasična grčka musaka ima slojeve patlidžana, mljevenog mesa i finog umaka, a na vrhu je najčešće prelivena debelim slojem bešamela ili sira, pa se sve zajedno zapeče u pećnici. Postoji mnogo varijacija ovog jela koje koriste tikvice, rajčicu ili različite vrste mesa.
Ukoliko koristite krumpir i bešamel umak, musaka može imati prilično visok udio ugljikohidrata. No, verzija s patlidžanom i umakom od sira (bez brašna) ima manje ugljikohidrata i meni je draža. Ovaj recept sam našla na stranici nazvanoj “Diet Doctor”. Iako ime stranice ne zvuči apetitlih, cijela je stranica posvećena prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata. Recepte razvijaju različiti kuhari i ovaj je jedan od onih koje sam preuzela. Ne poštuje klasične principe pripreme musake, pa možda ime jela i nije sasvim reprezentativno. Bez obzira na ime, jelo je odlično i često ga pripremam. Napomena uz recept – originalni recept koristi mnogo sira, što jelo čini preteškim (a i kaloričnim), pa u mojoj verziji sira ima manje.
Vrijeme kuhanja:
45 minuta
Broj ljudi:
4
Vrsta kuhinje:
Lo carb
Sastojci ZA MESNU OSNOVU:
- 500 g patlidžana
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 žuti luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1 žlica mljevene paprike
- 1 žlica suhog origana
- 1 žličica soli
- ½ žličice mljevenog crnog papra
- 500 g mljevenog mesa (ja najradije kombiniram govedinu i svinjetinu)
- 120 ml umaka od rajčice
SASTOJCI ZA UMAK:
- 60 ml vrhnja za kuhanje (originalno je 125 ml)
- 85 g krem sira
- 1 češanj češnjaka, zgnječen
- ¼ žličice soli
- 100 g naribanog sire (originalni recept kaže 225 g Gaude, ja koristim manje i što imam)
- ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića (po želji)
Metoda:
01
Zagrijte pećnicu na 180°C.
02
Patlidžan narežite na kockice otprilike 1×1 cm. Nije ga potrebno guliti. U velikoj tavi pržite patlidžan na srednjoj vatri u maslinovom ulju.
03
Dodajte nasjeckani luk, češnjak, cimet, mljevenu papriku, origano, sol i papar. Pržite nekoliko minuta dok luk i patlidžan ne omekšaju i ne počnu tamniti.
04
Dodajte mljeveno meso i pržite dok se ne skuha. Umiješajte umak od rajčice i kuhajte nekoliko minuta.
05
U manjoj posudi zagrijte vrhnje, krem sir, češnjak, sol. Pustite da se kuha nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne. Po želji dodajte muškatni oraščić
06
Prebacite mljeveno meso u veliku posudu za pečenje ili nekoliko manjih (ja koristim četiri porcijske posude). Prelijte umakom od sira i pospite sirom.
07
Pecite u pećnici oko 20 minuta ili dok sir ne postane zlatno smeđi.