Stol

Muhamara

Muhamaru sam prvi put probala na aerodromu u Dohi. Podsjeća me na romesco (katalonski umak od pečenih paprika, badema, češnjaka i maslinova ulja).

2 min

Muhamaru sam prvi put probala na aerodromu u Dohi. Podsjeća me na romesco (katalonski umak od pečenih paprika, badema, češnjaka i maslinova ulja). Vrijedi je često imati u frižideru. Ova klasična levantinska pašteta može se napraviti i u sjeckalici, ali izgubit će dio svoje teksture. Ako imate mužar, vrijedi ga upotrijebiti. Muhamara dobro podnosi stajanje – nakon dana u hladnjaku još je i bolja – samo je nemojte posluživati direktno iz frižidera.

Vrijeme kuhanja:

60 minuta (uključuje pečenje paprika, hlađenje, guljenje i miješanje)

Broj ljudi:

4 (kao predjelo ili za više, ako se koristi kao dio šireg stola s mezama)

Sastojci:

  • 3 crvene paprike
  • 50 g svježih krušnih mrvica
  • ½ žlice limunova soka
  • 1½ žličica mljevenog kima
  • 1 žlica aleppo čilija (ili blage suhe ljute paprike)
  • 1 mali češanj češnjaka, oguljen i zgnječen
  • 50 g oraha, sitno nasjeckanih
  • 2 žlice maslinova ulja (plus još za posluživanje)
  • sol

Metoda:

01

Pećnicu zagrijati na 200 °C. Paprike staviti na lim i peći 30–35 minuta, povremeno okrećući, dok ne omekšaju i koža ne potamni. Izvaditi ih u zdjelu, prekriti plastičnom folijom i pustiti da se malo ohlade. Oguliti ih i ukloniti sjemenke.

02

Pečene paprike osušiti i staviti u mužar (ili u sjeckalicu ako nema druge). Dodati mrvice kruha, limunov sok, kim, čili i češnjak. Tucati ili miksati dok se sve ne poveže, ali ne do kraja glatko.

03

Umiješati orahe, sol i maslinovo ulje. Poslužiti u plitkoj zdjeli, oblikovati žlicom površinu i pokapati s još malo maslinova ulja. Najbolje je sobne temperature.