
Muhamaru sam prvi put probala na aerodromu u Dohi. Podsjeća me na romesco (katalonski umak od pečenih paprika, badema, češnjaka i maslinova ulja). Vrijedi je često imati u frižideru. Ova klasična levantinska pašteta može se napraviti i u sjeckalici, ali izgubit će dio svoje teksture. Ako imate mužar, vrijedi ga upotrijebiti. Muhamara dobro podnosi stajanje – nakon dana u hladnjaku još je i bolja – samo je nemojte posluživati direktno iz frižidera.
Vrijeme kuhanja:
60 minuta (uključuje pečenje paprika, hlađenje, guljenje i miješanje)
Broj ljudi:
4 (kao predjelo ili za više, ako se koristi kao dio šireg stola s mezama)
Sastojci:
- 3 crvene paprike
- 50 g svježih krušnih mrvica
- ½ žlice limunova soka
- 1½ žličica mljevenog kima
- 1 žlica aleppo čilija (ili blage suhe ljute paprike)
- 1 mali češanj češnjaka, oguljen i zgnječen
- 50 g oraha, sitno nasjeckanih
- 2 žlice maslinova ulja (plus još za posluživanje)
- sol
Metoda:
01
Pećnicu zagrijati na 200 °C. Paprike staviti na lim i peći 30–35 minuta, povremeno okrećući, dok ne omekšaju i koža ne potamni. Izvaditi ih u zdjelu, prekriti plastičnom folijom i pustiti da se malo ohlade. Oguliti ih i ukloniti sjemenke.
02
Pečene paprike osušiti i staviti u mužar (ili u sjeckalicu ako nema druge). Dodati mrvice kruha, limunov sok, kim, čili i češnjak. Tucati ili miksati dok se sve ne poveže, ali ne do kraja glatko.
03
Umiješati orahe, sol i maslinovo ulje. Poslužiti u plitkoj zdjeli, oblikovati žlicom površinu i pokapati s još malo maslinova ulja. Najbolje je sobne temperature.