
Losos se kod nas doma jede barem jednom tjedno. Zato uvijek tražim nove verzije pripreme. Volim ga peći u pećnici jer je jednostavnije i zdravije. U ovom receptu filete koristim bez kože (iako kožu često zadržim i volim). Začini i umak čine dosta snažnu kombinaciju, no losos to može podnijeti. Sezamove sjemenke su bolje kad su tostirane, a luk je nužan.
Vrijeme kuhanja:
30 minuta
Broj ljudi:
4
Sastojci:
Losos:
- 800 g fileta lososa, bez kože
- mješavina začina: mljevena paprika, piment, cimet, mljeveni đumbir, češnjak u prahu, crni papar, sol
Umak:
- 2 žlice sojinog umaka s manje soli
- 1 žlica rižinog octa
- 1 žlica smeđeg šećera
- 2 žlice tajlandskog čili-umaka
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- ½ žličice gustina + 2 žlice vode
Za posluživanje:
- mladi luk, narezan na kolutiće
- sezamove sjemenke
Metoda:
01
Filete lososa premazati začinskom mješavinom sa svih strana i ostaviti nekoliko minuta na sobnoj temperaturi. Pećnicu zagrijati na 200 °C. Losos staviti na lim obložen papirom za pečenje i peći oko 12 minuta, dok ne bude pečen, ali još sočan.
02
Dok se losos peče, pripremiti umak. U malom lončiću pomiješati sojin umak, rižin ocat, smeđi šećer, čili-umak i nasjeckani češnjak. Zagrijati do vrenja, dodati gustin razmućen u vodi i kratko kuhati dok se ne zgusne.
03
Pečenog lososa izvaditi iz pećnice, preliti umakom i posuti sezamom i mladim lukom. Poslužiti uz kuhano povrće, rižu ili kako god odgovara danu.