Stol

Losos u slatko-kiselom umaku

Losos se kod nas doma jede barem jednom tjedno. Zato uvijek tražim nove verzije pripreme.

2 min

Losos se kod nas doma jede barem jednom tjedno. Zato uvijek tražim nove verzije pripreme. Volim ga peći u pećnici jer je jednostavnije i zdravije. U ovom receptu filete koristim bez kože (iako kožu često zadržim i volim). Začini i umak čine dosta snažnu kombinaciju, no losos to može podnijeti. Sezamove sjemenke su bolje kad su tostirane, a luk je nužan.

Vrijeme kuhanja:

30 minuta

Broj ljudi:

4

Sastojci:

Losos:

  • 800 g fileta lososa, bez kože
  • mješavina začina: mljevena paprika, piment, cimet, mljeveni đumbir, češnjak u prahu, crni papar, sol

Umak:

  • 2 žlice sojinog umaka s manje soli
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 2 žlice tajlandskog čili-umaka
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • ½ žličice gustina + 2 žlice vode

Za posluživanje:

  • mladi luk, narezan na kolutiće
  • sezamove sjemenke

Metoda:

01

Filete lososa premazati začinskom mješavinom sa svih strana i ostaviti nekoliko minuta na sobnoj temperaturi. Pećnicu zagrijati na 200 °C. Losos staviti na lim obložen papirom za pečenje i peći oko 12 minuta, dok ne bude pečen, ali još sočan.

02

Dok se losos peče, pripremiti umak. U malom lončiću pomiješati sojin umak, rižin ocat, smeđi šećer, čili-umak i nasjeckani češnjak. Zagrijati do vrenja, dodati gustin razmućen u vodi i kratko kuhati dok se ne zgusne.

03

Pečenog lososa izvaditi iz pećnice, preliti umakom i posuti sezamom i mladim lukom. Poslužiti uz kuhano povrće, rižu ili kako god odgovara danu.