
Jako volim gljive. Volim i guste juhe, pa je gusta juha od gljiva za mene jasan odabir. U juhama nikada ne koristim zapršku ni krumpir. Ovaj se recept temelji na čistom okusu gljiva – kombinaciji vrganja i šampinjona.
Vrijeme kuhanja:
30 minuta
Broj ljudi:
4
Sastojci:
- 250 g svježih šampinjona
- 250 g svježih vrganja
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslaca ili maslinova ulja
- 7 dcl povrtnog ili pilećeg temeljca
- 1 dcl vrhnja za kuhanje
- Sol i papar
- Timijan
Metoda:
01
Gljive očistiti suhom krpom ili četkicom. Narezati ih na tanke ploške. Češnjak sitno nasjeckati.
02
U loncu zagrijati maslac ili ulje. Dodati češnjak i pirjati na laganoj vatri dok ne zamiriši.
03
Dodati šampinjone i vrganje. Pirjati oko 12 minuta, dok ne omekšaju i puste vodu. Kuhati dok tekućina gotovo potpuno ne ispari. Uliti temeljac i kuhati još 10 minuta.
04
Dodati šampinjone i vrganje. Pirjati oko 12 minuta, dok ne omekšaju i puste vodu. Kuhati dok tekućina gotovo potpuno ne ispari.
05
Maknuti s vatre i usitniti štapnim mikserom. Ostaviti dio gljiva u komadićima. Dodati vrhnje za kuhanje, začiniti solju i paprom, vratiti na laganu vatru i prokuhati još 2 do 3 minute.