Stol

Juha od vrganja i šampinjona

Gusta juha od gljiva je odlična.

1 min

Jako volim gljive. Volim i guste juhe, pa je gusta juha od gljiva za mene jasan odabir. U juhama nikada ne koristim zapršku ni krumpir. Ovaj se recept temelji na čistom okusu gljiva – kombinaciji vrganja i šampinjona.

Vrijeme kuhanja:

30 minuta

Broj ljudi:

4

Sastojci:

  • 250 g svježih šampinjona
  • 250 g svježih vrganja
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslaca ili maslinova ulja
  • 7 dcl povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1 dcl vrhnja za kuhanje
  • Sol i papar
  • Timijan

Metoda:

01

Gljive očistiti suhom krpom ili četkicom. Narezati ih na tanke ploške. Češnjak sitno nasjeckati.

02

U loncu zagrijati maslac ili ulje. Dodati češnjak i pirjati na laganoj vatri dok ne zamiriši.

03

Dodati šampinjone i vrganje. Pirjati oko 12 minuta, dok ne omekšaju i puste vodu. Kuhati dok tekućina gotovo potpuno ne ispari. Uliti temeljac i kuhati još 10 minuta.

04

Dodati šampinjone i vrganje. Pirjati oko 12 minuta, dok ne omekšaju i puste vodu. Kuhati dok tekućina gotovo potpuno ne ispari.

05

Maknuti s vatre i usitniti štapnim mikserom. Ostaviti dio gljiva u komadićima. Dodati vrhnje za kuhanje, začiniti solju i paprom, vratiti na laganu vatru i prokuhati još 2 do 3 minute.