Stol

Juha od bundeve

Moja filozofija u kuhinji je da priprema obroka mora biti što jednostavnija.

3 min

Volim složene okuse, pa se povremeno upustim i u kompliciraniju pripremu. No uvijek mi je najdraže kada mogu puno postići s malo. Malo koraka, dobro jelo. Zato često kuham guste povrtne juhe. Obzirom da uvijek pokušavam izostaviti sastojke poput brašna (u ovom slučaju za zapršku), osnovni princip za svaku od tih juha je kuhanje jedne ili više vrsta povrća i miksanje u blenderu. Takve su juhe uvijek raskošne, iako jednostavne. Kada sam eksperimentalno raspoložena, podnose različite dorade. Jedna od najčešćih juha na repertoaru je juha od bundeve. Inače, nisam jako velika obožavateljica bundeva, no ovu juhu volim. Probala sam nekoliko dorada (bundeva pečena u pećnici, kombiniranje s mrkvom, dodavanje soka od naranče), no na kraju se uvijek vraćam ovom osnovnom receptu. Jer – priprema obroka mora biti što jednostavnija. I na kraju, volim boju ove juhe i kako izgleda u tanjuru. Ako dodate par kapi maslinovog ulja i malo crne soli, bit će tip top.

Vrijeme kuhanja:

30 minuta

Broj ljudi:

Za četvero (ponekad radim više jer se može jesti sljedeći dan)

Vrsta prehrane:

Vegeterijanska

Sastojci:

  • bundeva srednje veličine (muškatna bundeva ili butternut tikva)
  • ½ l pilećeg ili povrtnog temeljca (uvijek stavljam ostatke temeljca kojeg imam)
  • Komad đumbira veličine palca
  • Malo mlijeka (žlica do dvije)
  • Prstohvat čilija (ili još manje… u ovom slučaju, manje je doista više)
  • Malo soli 
  • Na kraju crna sol i maslinovo ulje na stolu

Metoda:

01

Ljuštenje bundeve je teško. Zato ju neki više vole peći u pećnici. No, ja ju ipak oljuštim (odnosno, Dejan to napravi), izrežem na veće kocke i stavim kuhati u temeljac. Dodavanje soli ovisi o temeljcu. 

02

Uz bundevu dodam i oljušteni i sitno izrezan đumbir. Količina je važna, ali ju je teško odrediti. Ovisi o ukusu. Zato počnite s manje. 

03

Kada je bundeva skuhana (mora biti mekana), stavite ju u blender, zajedno s đumbirom s kojim se kuhala i malo čilija. Nakon što se pretvori u kašu dodajte malo vode ako je potrebno i žlicu do dvije mlijeka. Gustoća je ključ ove juhe. Ako je pregusta, podsjeća na dječje kašice. Ako je prerijetka, postaje dosadna. Zato probajte naći pravu mjeru. Dovoljno gusta da se sol zadržava na površini, no dovoljno rijetka da kada ju promiješate ne ostaje trag žlice.

04

Kao i uvijek, moguće su varijacije. Osim dodavanja drugih vrsta povrća, izostavljanja đumbira i dodavanja češnjaka, mogući su razni dodaci kada je juha već u tanjuru, poput sjemenki (naravno bundeve, ali i drugih). Tanjur će uvijek izgledati lijepo.