Stol

Losos s paprikama i mladim lukom

Losos za dane kada želim kuhati zdravo.

2 min

Losos se u našoj kući jede često, barem jednom tjedno. Njegov nježni karakter dopušta različite pristupe i začine. Najčešće koristim repni dio i pripremam ga u pećnici. Ovaj recept, još jedan Jamieja Olivera, dobro iskorištava kožu lososa, koja na kraju postaje hrskava poput čipsa. Marta kaže da ga pripremam kada želim kuhati ekstra zdravo, no ovo je zapravo vrlo dekadentan obrok koji je pritom i zdrav.

Vrijeme kuhanja:

40 minuta

Broj ljudi:

4

Sastojci:

  • 2 paprike (crvene ili žute)
  • Svežanj mladog luka
  • 2 svježe crvene čili papričice
  • 80 dkg lososa (s kožom, očišćen i bez kostiju)
  • 1 limun (korica)
  • Komorač u sjemenkama
  • Maslinovo ulje
  • Krupna morska sol i crni papar

Metoda:

01

Paprike i mladi luk izrezati na komade od otprilike 2 cm, a čili papričice grubo nasjeckati. Losos premazati maslinovim uljem s obje strane, posoliti, popapriti i naribati limunovu koricu preko njega. Sve dobro utrljati u meso.

02

Losos staviti u posudu za pečenje s kožom okrenutom prema gore, a oko njega rasporediti paprike, mladi luk i čili. Peći ispod roštilja na srednjoj rešetki 14 minuta.

03

Izvaditi losos iz pećnice, pažljivo odvojiti kožu nožem i prstima te okrenuti je te vratiti na filet. Posuti solju i sjemenkama komorača, okrenuti paprike i vratiti sve pod roštilj na 5 minuta, dok koža ne postane hrskava.

04

Hrskavu kožu ponovno okrenuti i postaviti preko lososa, još jednom začiniti solju i paprom te peći još 5 minuta. Poslužiti toplo.