
Gibanica je moj “comfort food”. Sir, vrhnje, jaja i kore. Kad sam dekadentno raspoložena, onda i feta. Mogla bih je pojesti cijelu. Zato je radim rijetko. Kada je ne bih smatrala nečim što je samo povremeno dozvoljeno, radila bih je svaki tjedan. Naučila bih sve varijacije (npr. zeljanicu obožavam). Obzirom da je radim dva puta godišnje, nemam neki jako rafinirani recept. Već godinama koristim ovaj koji sam nekad davno našla na nekom forumu. Jednostavan je i do nedavno sam mislila – nepogrešiv. No kada sam posljednji put pripremala gibanicu, napravila sam grešku koju rijetko radim. Količine sam odredila napamet. U svojoj želji da uvijek bude više nadjeva, a manje tijesta, pretjerala sam i gibanica nije bila dovoljno konzistentna. Zato neke stare fotografije, dok ne prođe šest mjeseci i ja je ponovno pripremim i fotografiram. Nemojte biti ja, slijedite zadane količine. Jednostavno je i jako fino.
Vrijeme kuhanja:
75 minuta (15 minuta za pripremu, 60 minuta za pečenje)
Broj ljudi:
4
Sastojci:
- 4 jaja
- 800 g svježeg kravljeg sira
- 70 ml kiselog vrhnja
- 100 g feta sira (po želji)
- 1 pakiranje kora za savijaču
- malo ulja
Metoda:
01
Umutiti jaja, dodati sir, većinu vrhnja i po želji fetu, sve dobro promiješati.
02
U pouljeni pleh složiti tri kore (odnosno lista tijesta), svaki premazati s malo ulja. Ostatak kora natrgati i pomiješati s pripremljenim nadjevom.
03
Nadjev izliti preko donjih listova. Na vrh položiti preostala tri lista tijesta, također premazana uljem. Posljednji list premazati ostatkom kiselog vrhnja.
04
Peći jedan sat na 180 °C. Gibanica će iz pećnice izaći napuhnuta i onda polako splasnuti. Najbolja je mlaka, nakon sat vremena (i naravno sljedeći dan ako ostane).