Moram započeti s time da zapravo ne jedem granolu. Nikako mi se ne uklapa u prehranu. Ne mislim da je zdrava. I, najvažnije, gotovo svaka granola koju sam probala bila je neukusna. Osim ove. Eleven Madison Park (bio) je restoran u New Yorku. Luksuzan, izniman restoran koji se pamti. Nakon ručka, pri odlasku, dobili smo dvije staklenke granole. U boljim restoranima često na odlasku gostima poklone nešto, obično hranu. Uglavnom ništa posebno. Te dvije staklenke granole su me nervirale jer smo ih morali ugurati u ionako prepun kofer. No, Dejan, za razliku od mene, obožava granolu, pa smo gurali i – ugurali.
Kada je granola konačno stigla na red u Zagrebu, morala sam je probati. Ne znam kako na hrvatskom reći “gamechanger”. To je ova granola. Baza su joj, predvidivo, zobene pahuljice. No, osim kokosovih listića, pistacija i sjemenki bundeve, ono što je čini savršenom jest kombinacija javorovog sirupa, maslinovog ulja, smeđeg šećera i soli. Sve zajedno, zapečeno u pećnici, stvara granolu koju ne možete prestati jesti. Doslovno. Sušene višnje, koje se dodaju na kraju, ne volim i preskočila bih ih. No Dejanu su odlične. Recept je jednostavan i lako izvediv, uz pažljivo doziranje soli. Mnogima je količina od jedne žlice krupne soli previše, no meni je upravo ta slatko-slana kombinacija savršena.
Vrijeme kuhanja:
60 minuta
KOLIČINA:
Otprilike 6 šalica granole
Vrsta prehrane:
Vegetarijanska
Sastojci:
- 2 ¾ šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica oljuštenih pistacija
- 1 šalica nezaslađenih kokosovih listića
- ⅓ šalice sjemenki bundeve
- 1 žlica krupne soli
- ½ šalice smeđeg šećera
- ⅓ šalice javorovog sirupa
- ⅓ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- ¾ šalice sušenih višanja
Metoda:
01
Zagrijte pećnicu na 150 °C. U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, pistacije, kokosove listiće, sjemenke bundeve i sol.
02
U manjem lončiću na laganoj vatri zagrijavajte šećer, sirup i maslinovo ulje dok se šećer ne otopi, a zatim maknite s vatre. Pomiješajte tekuću smjesu i suhe sastojke kako bi se svi sastojci ravnomjerno pomiješali.
03
Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili silikonskom podlogom. Rasporedite granolu po limu u ravnomjernom sloju. Pecite 45 do 60 minuta, povremeno miješajući granolu kako bi se ravnomjerno ispekla(ja pečem 50 minuta i jednom promiješam na polovici pečenja).
04
Izvadite granolu iz pećnice i umiješajte sušene višnje. Ja ih povremeno umiješam zajedno sa svime ostalim i zapečem. Najradije ih izostavim. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu prije spremanja u hermetički zatvorenu posudu.
Ovu granolu najbolje je jesti kao desert, poskrivečki, direktno iz staklenke.