Stol

Eleven Madison Park granola

Najbolja granola koju sam ikada probala.

3 min

Moram započeti s time da zapravo ne jedem granolu. Nikako mi se ne uklapa u prehranu. Ne mislim da je zdrava. I, najvažnije, gotovo svaka granola koju sam probala bila je neukusna. Osim ove. Eleven Madison Park (bio) je restoran u New Yorku. Luksuzan, izniman restoran koji se pamti. Nakon ručka, pri odlasku, dobili smo dvije staklenke granole. U boljim restoranima često na odlasku gostima poklone nešto, obično hranu. Uglavnom ništa posebno. Te dvije staklenke granole su me nervirale jer smo ih morali ugurati u ionako prepun kofer. No, Dejan, za razliku od mene, obožava granolu, pa smo gurali i – ugurali.

Kada je granola konačno stigla na red u Zagrebu, morala sam je probati. Ne znam kako na hrvatskom reći “gamechanger”. To je ova granola. Baza su joj, predvidivo, zobene pahuljice. No, osim kokosovih listića, pistacija i sjemenki bundeve, ono što je čini savršenom jest kombinacija javorovog sirupa, maslinovog ulja, smeđeg šećera i soli. Sve zajedno, zapečeno u pećnici, stvara granolu koju ne možete prestati jesti. Doslovno. Sušene višnje, koje se dodaju na kraju, ne volim i preskočila bih ih. No Dejanu su odlične. Recept je jednostavan i lako izvediv, uz pažljivo doziranje soli. Mnogima je količina od jedne žlice krupne soli previše, no meni je upravo ta slatko-slana kombinacija savršena.

Vrijeme kuhanja:

60 minuta

KOLIČINA:

Otprilike 6 šalica granole

Vrsta prehrane:

Vegetarijanska

Sastojci:

  • 2 ¾ šalice zobenih pahuljica
  • 1 šalica oljuštenih pistacija
  • 1 šalica nezaslađenih kokosovih listića
  • ⅓ šalice sjemenki bundeve
  • 1 žlica krupne soli
  • ½ šalice smeđeg šećera
  • ⅓ šalice javorovog sirupa
  • ⅓ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ¾ šalice sušenih višanja

Metoda:

01

Zagrijte pećnicu na 150 °C. U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, pistacije, kokosove listiće, sjemenke bundeve i sol.

02

U manjem lončiću na laganoj vatri zagrijavajte šećer, sirup i maslinovo ulje dok se šećer ne otopi, a zatim maknite s vatre. Pomiješajte tekuću smjesu i suhe sastojke kako bi se svi sastojci ravnomjerno pomiješali.

03

Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili silikonskom podlogom. Rasporedite granolu po limu u ravnomjernom sloju. Pecite 45 do 60 minuta, povremeno miješajući granolu kako bi se ravnomjerno ispekla(ja pečem 50 minuta i jednom promiješam na polovici pečenja). 

04

Izvadite granolu iz pećnice i umiješajte sušene višnje. Ja ih povremeno umiješam zajedno sa svime ostalim i zapečem. Najradije ih izostavim. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu prije spremanja u hermetički zatvorenu posudu.

Ovu granolu najbolje je jesti kao desert, poskrivečki, direktno iz staklenke.