Stol

Darinkina hobotnica

Nekada smo hobotnice hvatali rukama na plaži, a danas ih je sve teže nabaviti, čak i u zadarskoj ribarnici.

1 min

Hobotnicu volim. Pripremam je samo nekoliko puta godišnje, na moru. Nekada smo hobotnice hvatali rukama na plaži, a danas ih je sve teže nabaviti, čak i u zadarskoj ribarnici. Ovu verziju nam je prije mnogo godina prvi put pripremila Darinka – najprije ju je djelomično skuhala, a zatim ispekla s povrćem u pećnici. Danas je pripremam u mnogo različitih varijacija, ovisno o povrću koje imam. Stalna je samo kombinacija kuhanja i pečenja, svježeg ružmarina i puuuuno krumpira.

Vrijeme kuhanja:

2 sata

Broj ljudi:

4-6

Sastojci:

  • 1 očišćena hobotnica
  • 3–4 režnja očišćenog češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 1 kg krumpira
  • 1 paprika
  • nekoliko cherry rajčica
  • 1 luk
  • 1 dl bijelog vina
  • svježi ružmarin (sitno nasjeckan)

Metoda:

01

Hobotnicu staviti u lonac s maslinovim uljem, očišćenim češnjakom i po želji malo chilija. Ne dodavati vodu. Pirjati na laganoj vatri oko 40 minuta.

02

Krumpir, papriku, rajčice i luk izrezati, posoliti, preliti maslinovim uljem i dodati sitno nasjeckani svježi ružmarin.

03

Hobotnicu izrezati u veće komade i složiti zajedno s povrćem u lim za pečenje.

04

Dodati vino. Peći na 190 °C oko 1 sat.