
Hobotnicu volim. Pripremam je samo nekoliko puta godišnje, na moru. Nekada smo hobotnice hvatali rukama na plaži, a danas ih je sve teže nabaviti, čak i u zadarskoj ribarnici. Ovu verziju nam je prije mnogo godina prvi put pripremila Darinka – najprije ju je djelomično skuhala, a zatim ispekla s povrćem u pećnici. Danas je pripremam u mnogo različitih varijacija, ovisno o povrću koje imam. Stalna je samo kombinacija kuhanja i pečenja, svježeg ružmarina i puuuuno krumpira.
Vrijeme kuhanja:
2 sata
Broj ljudi:
4-6
Sastojci:
- 1 očišćena hobotnica
- 3–4 režnja očišćenog češnjaka
- maslinovo ulje
- 1 kg krumpira
- 1 paprika
- nekoliko cherry rajčica
- 1 luk
- 1 dl bijelog vina
- svježi ružmarin (sitno nasjeckan)
Metoda:
01
Hobotnicu staviti u lonac s maslinovim uljem, očišćenim češnjakom i po želji malo chilija. Ne dodavati vodu. Pirjati na laganoj vatri oko 40 minuta.
02
Krumpir, papriku, rajčice i luk izrezati, posoliti, preliti maslinovim uljem i dodati sitno nasjeckani svježi ružmarin.
03
Hobotnicu izrezati u veće komade i složiti zajedno s povrćem u lim za pečenje.
04
Dodati vino. Peći na 190 °C oko 1 sat.