
Ceviche je fenomenalno jelo koje smo otkrili u Limi prije dvadeset godina. Danas je već uobičajen i u našim predjelima. S obzirom na izvrsnu jadransku ribu, logično je da ga sve češće pripremaju i dalmatinski kuhari – primjerice, ceviche u Debeluhu jedan je od najboljih koje sam ikada jela. U Peruu se tradicionalno poslužuje s kukuruzom i svježim korijanderom. Ne volim korijander, a kukuruz mi je suvišan, pa ih u svojoj verziji izostavljam. Ipak, jedino pravilo koje ceviche mora poštovati jest da se priprema od sirove ribe „kuhane“ u kiselini – sve ostalo je stvar interpretacije.
Vrijeme kuhanja:
15 minuta (6 sati za mariniranje)
Broj ljudi:
5 inćuna po osobi
Sastojci:
- Svježi inćuni, očišćeni i filetirani
- Ljubičasti luk, tanko narezan
- Svježa crvena chili paprika, narezana na kolutiće
- Limeta – naribana korica i sok
- Maslinovo ulje
- Sol
Metoda:
01
Filetirane svježe inćune položiti u staklenu ili keramičku posudu i preliti mješavinom limetinog soka i malo octa (ako želite dodatnu svježinu). Pazite da su svi komadi potpuno prekriveni. Pokrijte i ostavite u hladnjaku 2–4 sata – meso bi trebalo pobijeliti.
02
Narežite ljubičasti luk na tanke polumjesece i chili papriku na tanke kolutiće. Dodajte u marinadu.
03
Dodajte malo maslinovog ulja, naribajte svježu limetinu koricu preko svega i lagano posolite. Po želji možete dodati i malo papra ili svježeg korijandera.
*Ceviche se servira hladan, najbolje uz tostirani kruh.