Stol

Carpaccio od cikle

Cikla je zabavna. Ovo jelo vole i oni koji tvrde da nikada ne jedu ciklu.

2 min

Carpaccio je izvorno jelo od mesa, tanko narezano i posluženo sirovo, obično kao predjelo. Izumio ga je 1963. godine Giuseppe Cipriani iz Harry’s Bara u Veneciji i popularizirao tijekom druge polovice dvadesetog stoljeća. Govedina je bila poslužena s limunom, maslinovim uljem i bijelim tartufom ili parmezanom. Danas se svašta naziva carpacciom, pa osim od mesa ili ribe, može biti i od povrća ili voća. Jako volim sve verzije ovog jela, od onog u Harry’s Baru do raznih maštovitih interpretacija. Obzirom da sam gotovo uvijek u nekom prehrambenom režimu i da to uglavnom znači izbjegavanje velike količine ugljikohidrata, carpaccio mi je uvijek drag odabir. Često kao predjelo pripremam carpaccio od cikle. Čak i ljudi koji inače nisu ljubitelji cikle, vole ovo predjelo. Jednostavno se priprema, zanimljivog je okusa i jako lijepo izgleda na tanjuru. 

Vrijeme kuhanja:

10 minuta

Broj ljudi:

4

Vrsta prehrane:

Vegetarijanska

Sastojci:

  • 4 cikle srednje veličine
  • Klice rotkvice 
  • Jedan mladi luk
  • 160 g Fete (meni je najdraža Salakis)
  • 20 g pinjola (prethodno prepečenih)
  • Žlica maslinovog ulja
  • Malo balzamičnog octa
  • Prstohvat čilija (uvijek stavim više od toga, pa svi prigovaraju da je ljuto)
  • Malo soli (po mogućnosti cvijeta soli)

Metoda:

01

Skuhajte ciklu (cikla se kuha dugo i do sat vremena, zato ju najčešće skuham, a onda ostavim u posudi s vodom, sve dok se voda ne ohladi).

02

Ogulite ciklu, izrežite na vrlo tanke ploške i aranžirajte na tanjuru (onoliko tanjura koliko porcija). Pazite da cijela kuhinja ne bude crvena.

03

Začinite s maslinovim uljem, octom, soli i čilijem (da, da, čim manje).

04

Tako začinjena cikla može stajati neko vrijeme, godit će joj.

05

Kada ste spremni za stol, dodajte malo mladog luka izrezanog na kolutiće (možete staviti samo zeleni dio ako ste osjetljivi), klice rotkvice, 40 g fete (ako koristite Salakis, to je jedna kockica) i pinjole.

*

Naravno da su u ovom jelu u potpunosti dobrodošle sve varijacije. Parmezan umjesto fete. Bademi umjesto pinjola. Limun umjesto octa. U svim verzijama, cikla je zabavna.